Wouter Hoeffnagel - 03 november 2022

Substantiele stijging van hoeveelheid ransomware-incidenten in VS

Substantiele stijging van hoeveelheid ransomware-incidenten in VS image

Ransomware blijft een significante dreiging vormen voor Amerikaanse kritieke infrastructuur, bedrijven en het publiek. Zo is het aantal ransomware-gerelateerde incidenten dat is gemeld in de tweede helft van 2021 substantieel gestegen ten opzichte van 2020.

Dit meldt het Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) in zijn Financial Trend Analysis van ransomware-gerelateerd documenten die in 2021 zijn ingediend als onderdeel van de Bank Secrecy Act (BSA). Hieruit blijkt banken bijna 1,2 miljard dollar betaalden na ransomware-aanvallen. In totaal ging het om 1.489 ransomware-gerelateerde meldingen, een stijging van 188% ten opzichte van de 416 miljoen dollar aan schade die in 2020 is gemeld.

Meer incidenten gemeld

De stijging is overigens niet volledig toe te schrijven aan een stijging van de hoeveelheid ransomware. Zo heeft het Office of Foreign Assets Control (OFAC), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie, het rapporteren van ransomware-incidenten in de tweede helft van 2021 actief gestimuleerd. Dit kan een bijdrage hebben geleverd aan de stijging die zichtbaar is in de cijfers.

“Het rapport van vandaag herinnert ons eraan dat ransomware, inclusief aanvallen van aan Rusland gelinkte actoren, een ernstige bedreiging blijft voor onze nationale en economische veiligheid”, zegt FinCEN waarnemend directeur Himamauli Das. “Het onderstreept ook het belang van BSA-aanmeldingen, waardoor we trends en patronen kunnen ontdekken ter ondersteuning van de inspanningen van de hele overheid om ransomware-aanvallen te voorkomen en te bestrijden. Financiële instellingen spelen een cruciale rol bij het helpen beschermen van de Verenigde Staten tegen ransomware-gerelateerde bedreigingen door simpelweg te voldoen aan hun BSA-complianceverplichtingen.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024