Floris Hulshoff Pol - 01 november 2022

Duitse overheid wil Chinese overname van chipproductielocatie goedkeuren

Duitse overheid wil Chinese overname van chipproductielocatie goedkeuren image

De Duitse overheid staat op het punt een Chinese overname van een Duitse productielocatie voor chips goed te keuren. Dit ondanks waarschuwen van Duitse inlichtingendiensten, meldt Handelsblatt.

Het gaat om een productielocatie van Elmos in Dortmund door het Zweedse Silex, dat een dochteronderneming is van het Chinese Sai Microelectronics. De deal wordt momenteel onderzocht door het Duitse ministerie van economie. Een definitief besluit valt naar verwachting binnen enkele weken.

Elmos is een kleinere speler in de chipmarkt en produceert voornamelijk chips voor de automotive-industrie. Silex wil de productielocatie in Dortmund overnemen voor 85 miljoen euro. Elmos geeft indien de deal doorgaat zijn eigen productie op en koopt voortaan in bij andere fabrikanten.

Veiligheidsinstanties uiten zorgen

De Duitse overheid stelt dat Elmos gebruik maakt van oudere technologie. Het verwacht dan ook niet dat kritieke kennis door de deal wegvloeit naar China. Duitse veiligheidsinstanties uiten echter ook hun zorgen over de groeiende chipproductiecapaciteit van China. Zij adviseren de Duitse overheid de deal tegen te houden. De president van de Duitse federale inlichtingendienst BND waarschuwde onlangs nog dat China in strategische industrieën overnames doet om landen onder druk te kunnen zetten.

Enkele dagen geleden keurde de overheid ook de aankoop van een belang in de Hamburgse haven door het Chinese staatsbedrijf en transportgigant Cosco goed. Duitsland negeerde hierbij waarschuwingen van zowel de Europese Unie als zes Duitse federale ministers.