Floris Hulshoff Pol - 01 november 2022

Oekraïense wetenschappers uit felle kritiek op Noam Chomsky

Oekraïense wetenschappers uit felle kritiek op Noam Chomsky image

Een groep Oekraïense wetenschappers uit felle kritiek op Noam Chomsky, een Amerikaans politiek activist. Chomsky gaf recentelijk een reeks interviews, die volgens de wetenschappers diverse drogredenen bevatten in de argumenten die Chomsky geeft omtrent de oorlog in Oekraïne. Chomsky was gepland als spreker op de Web Summit In Lissabon, maar gaat dat nu alleen online doen.

"Wij zijn een groep Oekraïense academische economen die bedroefd waren door een reeks van uw recente interviews en commentaren op de Russische oorlog tegen Oekraïne. Wij zijn van mening dat uw publieke opinie over deze kwestie contraproductief is om een einde te maken aan de ongerechtvaardigde Russische invasie van Oekraïne en alle doden en lijden die het in ons thuisland heeft veroorzaakt", schrijven de wetenschappers.

In een open brief zetten de wetenschappers verschillende patronen in de argumenten van Chomsky op een rij. Het gaat daarbij om:

  • Het ontkennen van de soevereine integriteit van Oekraïne
  • Het behandelen van Oekraïne als een Amerikaanse pion op het geopolitieke schaakbord
  • Suggereren dat Rusland bedreigd is door de NAVO
  • Stellen dat de VS niet beter is dan Rusland
  • Het witwassen van de doelen van Poetin voor de invasie van Oekraïne
  • Er vanuit gaan dat Poetin geïnteresseerd is in een diplomatieke oplossing
  • Pleiten dat ingeven aan de Russische eisen de manier is om een nucleaire oorlog te voorkomen

De brief is ondertekend door Bohdan Kukharskyy van de City University of New York, Anastassia Fedyk en Yuriy Gorodnichenko van University of California, Berkeley en Ilona Sologoub van de NGO VoxUkraine.