Floris Hulshoff Pol - 01 november 2022

Web Summit trekt uitnodiging voor pro-Rusland sprekers in

Web Summit trekt uitnodiging voor pro-Rusland sprekers in image

De Web Summit tech conferentie in Lissabon, de grootste Europese tech conferentie dat tussen 1 en 4 november plaatsvindt, trekt uitnodigingen voor een aantal pro-Rusland keynote sprekers in, zoals GrayZone (inclusief hoofdredacteur Max Blumenthal) en de Amerikaanse filosoof Noam Chomsky. Dit nadat veel Oekraïners een officiële brief naar Web Summit hebben gestuurd, ondertekend door de Oekraïense ambassade in Portugal, het ministerie van Digitale Transformatie en de Oekraïense delegatie die deelneemt aan de conferentie. Dit meldt onder andere de Kyiv Independant.

Web Summit is een evenement dat grote tech startups, investeerders en media samenbrengt. Dit jaar worden er meer dan 100.000 mensen verwacht, waaronder topmanagers van Binance, Airbnb, Revolut, Meta, Amazon en Microsoft. Dutch IT Channel/ Executive People is ook aanwezig.

Na de boze brief en andere aanhoudende verzoeken besloot Web Summit de uitnodiging van The Grayzone in te trekken. "Onze excuses voor de veroorzaakte pijn", aldus de verklaring van Web Summit op Twitter.

Grayzone staat achter Poetin en Assad

Web Summit had een aantal controversiële personen en platformen uitgenodigd zoals Max Blumenthal en Aaron Mate, werkzaam als 'journalisten' bij The Grayzone, een extreemlinkse nieuwswebsite. Grayzone staat bekend om zijn misleidende berichtgeving en sympathieke berichtgeving over autoritaire regimes zoals Rusland (Poetin) en de Syrische dictator Assad. Dit is niet de eerste keer dat Blumenthal en Mate op een groot tech-evenement zoals Web Summit verschijnen. Ze spraken afgelopen zomer ook op de Collision tech-conferentie in Toronto, dat banden heeft met Web Summit. De Grayzone ontkende mensenrechtenschendingen door de Chinese regering tegen de Oeigoren. Het ontkende ook dat de Assad-regering chemische wapens heeft gebruikt tegen burgers tijdens de Syrische oorlog. Blumenthal steunde de acties van Rusland in Syrië, aldus de Kyiv Independant,

Tijdens de Russische oorlog tegen Oekraïne publiceerde The Grayzone verhalen waarin Oekraïense regeringsfunctionarissen en het leger werden beschuldigd van sympathie voor de nazi's en die de Russische annexatie van de oostelijke gebieden van Oekraïne en het Krim-schiereiland legitimeerden. Blumenthal, in het bijzonder, schreef dat de bombardementen op het Mariupol-theater dat dienst deed als schuilplaats voor burgers "fase flah attack" was, gelanceerd door "de openlijk neonazistische Azov-extremisten". Amnesty International heeft bevestigd dat de aanslag op het theater op 16 maart een oorlogsmisdaad was. Volgens een onderzoek van Associated Press kwamen bij de aanval bijna 600 mensen om het leven, zowel binnen als buiten het gebouw. "Hun (Grayzone) belangrijkste verhaal is dat Oekraïne met Rusland moet onderhandelen omdat de recessie veroorzaakt door de oorlog startups treft", zegt Julia Petryk, mede-oprichter van het Oekraïense PR-leger , een non-profitorganisatie van Oekraïense communicatie-experts die is opgericht om Russische propaganda tegen te gaan, zo meldt de Kyiv Independent.

Chomsky koestert sympathie voor Rusland

Ook is er kritiek op de komst van de Amerikaanse filosoof Noam Chomsky, die eerder de Russische oorlog in Oekraïne rechtvaardigde. Chomsky suggereerde dat Kiev concessies moet doen aan Rusland om de oorlog in vrede te beëindigen. Hij zal het publiek nu virtueel aanspreken. Chomsky zei erder dat Poetin "het voordeel van de twijfel zou moeten krijgen over zijn motieven om Oekraïne binnen te vallen", wat suggereert dat Rusland werd bedreigd door de NAVO - en dat is precies wat het Kremlin heeft gezegd. Chomsky zei ook dat de VS een "proxy-oorlog" in Oekraïne voeren, terwijl de Amerikaanse media "dringen op hun interpretatie van de gebeurtenissen in Oekraïne" en Rusland als staat "demoniseren".

"We vinden het beledigend om onszelf en andere eervolle sprekers in dezelfde zaal en hetzelfde programma te zien samen met mensen die de massamoorden, verkrachtingen en martelingen van onschuldige vrouwen en kinderen rechtvaardigen", luidt de brief die aan de Kiev Independent werd getoond door een van de leden van de delegatie.