Martijn Kregting - 01 november 2022

Duurzaamheid niet iets om ‘erbij’ te doen

Duurzaam leiderschap is belangrijk voor alle beslissers in een organisatie. Het is niet iets dat je ‘erbij’ doet, stelden René ter Haar en Bob van Graft, respectievelijk CIO van water researchbedrijf KWR en het CBR. Naarmate duurzaamheid steeds meer in de haarvaten van de samenleving gaat zitten, dient het ook tot de kernwaarden van elke organisatie te behoren. Moderator Danny Frietman sprak met Ter Haar en Van Graft tijdens de slotdiscussie van het in oktober gehouden evenement Future of Business Technology in Fort Voordorp nabij Utrecht.

Bij het CBR, waar van Graf in 2020 aantrad (voorheen was hij directeur IT bij de VU in Amsterdam) is er geen afzonderlijke beslisser of leider die duurzaamheid op de agenda zet voor geledingen zoals IT. Het staat absoluut op de strategische agenda, stelt de CIO van het CBR, zelfs als een integraal onderwerp. “Maar het is niet zo dat het CBR er iemand apart voor heeft aangewezen.”

In zijn eerdere functie bij de VU zag Van Graf wel dat er steeds meer mensen vanuit de organisatie zelf opstaan en er op hun gebied regie in pakken. Een soort bottom up push. De overheid en overheidsinstanties zoals het CBR zijn hier vaak wat meer afwachtend in, merkt Van Graft. “Maar ik zie bij steeds meer nieuwe werknemers van het CBR dat zij dit onderwerp ook van onderaf vorm willen geven.”

Geen aparte duurzaamheidsbeslisser

Ook Ter Haar (KWR) geeft aan dat een aparte duurzaamheidsbeslisser nog niet aan de orde is. “Je ziet wel dat het steeds meer in de haarvaten van de samenleving gaat zitten. Als zodanig zie je eisen op dit gebied ook steeds meer terugkomen in tenders waar wij aan meedoen (KWR werkt veelvuldig voor waterschappen, red.). Ik denk dat we op termijn duurzaamheid in grotere ecosystemen moeten oppakken.”

Voor nu zou Ter Haar er in ieder geval voor pleiten om het binnen KWR meer gestructureerd op te pakken, te embedden in de organisatie. Nu wordt het wiel te vaak nog opnieuw uitgevonden, terwijl er ook intern al veel van elkaar te leren is. “Denk maar aan een intern zoeksysteem dat een onderzoeker bij KWR in de context van vraagstukken zoals duurzaamheid aan bronnen en informatie kan helpen, of verbindingen kan maken met collega’s die er ook mee bezig zijn. Dat scheelt al zo veel tijd en zaken dubbel doen.”

Van onderaf

Bij IT-distributeur Tech Data Benelux is er een klimaatparlement opgericht dat bovengenoemde structuur en regie van onderaf moet stimuleren, zo vertelde VP Patrick Steenssens tijdens een eerdere paneldiscussie op het FOBT-evenement. Zou dat ook bij KWR of CBR een stimulans bieden, vraagt moderator Frietman. Van Graft ziet dat er nu al steeds vaker van onderaf, zoals in regionale werkoverleggen, duurzaamheidsinitiatieven naar boven komen. “Dat begint vaak op één locatie. Ik denk dat we eraan moeten werken om dat – op maat – met bijvoorbeeld rijscholen samen op te schalen.” Ter Haar zegt een vergelijkbare beweging te zien, iets dat ook steeds meer opgepakt wordt met de aandeelhouders – de Nederlandse drinkwaterbedrijven en het Vlaamse De Watergroep.

Van Graft en Ter Haar zien ook wel iets in duurzaamheidscertificaten als het gaat om digitalisering. Duurzaamheid bij IT-zaken in aanbestedingen omvat vaak al tot 50 procent van de voorwaarden. Soms kan dat ook voor problemen elders zorgen, zoals de focus op een ook belangrijk element zoals duurzaamheid. “Maar je ziet dus wel steeds meer duurzaamheidsnormen waarvan wij willen dat leveranciers van IT zich eraan houden. Dat geldt overigens net zozeer voor ons als organisatie. En aangezien digitalisering als onderwerp echt op tafel ligt, heeft een focus op duurzaamheid hier een bovengemiddelde impact.”

Duurzaamheid tussen de oren

Ter Haar schetst verder nog het belang om duurzaamheid tussen de oren van de werknemers te krijgen. “Natuurlijk is het belangrijk om op IT-gebied meer te consolideren, meer naar de cloud te brengen. Maar uiteindelijk moet je ook de werknemers meekrijgen die dagelijks door IT ondersteund worden. Niet door iedereen de fiets op te jagen of in een elektrische auto. Maar wel door hen bewust te maken van wat duurzaam is in hun werk. Wij hebben niet alleen last van shadow IT, maar ook shadow processen. Als we dat tegenkomen, dan betekent dat we werkprocessen daar moeten verbeteren zodat mensen geen geitenpadjes meer zoeken. Daar kan IT een belangrijke rol spelen.”

Belangrijk is ook, stelt Van Graft tot slot, dat iedereen beseft dat duurzaamheid niet iets is dat je in een jaar regelt. “Dat duurt veel langer. Het is in ontwikkeling, maar we moeten ook onder ogen zien dat we nog veel stappen moeten zetten. Het is natuurlijk makkelijk om wat nieuwe technologie in te zetten, maar we hebben ook 15 jaar legacy. Dus we hebben tijd nodig om een duurzaamheidsslag te realiseren: in onze IT en met ondersteuning van onze IT.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024