Wouter Hoeffnagel - 28 oktober 2022

Google bevestigt Europese en Britse onderzoeken naar Play Store

Google bevestigt Europese en Britse onderzoeken naar Play Store image

Google bevestigt dat zowel Europese als Britse autoriteiten onderzoek doen naar Google Play en de werkwijzen van Google rondom deze appwinkel. In de Europese Unie (EU) gaat het vermoedelijk om een verkennend onderzoek.

Dit blijkt uit documenten die Google's moederbedrijf Alphabet indiende bij de Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC), waarover onder meer Reuters bericht. De onderzoeken draaien om de commissie die Google in de Play Store in rekening brengt bij ontwikkelaars. Developers zijn in belangrijke mate afhankelijk van Google voor het genereren van inkomsten via het mobiele besturingssysteem Android. Google dreigde eerder dit jaar nog met het uit de Play Store verwijderen van alle apps die een alternatief betaalsysteem aanbieden. Inmiddels is de techgigant bijgedraaid en staat dit bij Europese apps toch toe.

Europees onderzoek niet officieel aankondigd

Zowel de Europese Commissie als de Britse Competition and Markets Authority (CMA) openden hun onderzoek in mei 2022. Opvallend is dat vanuit de Europese Commissie een dergelijke onderzoek niet officieel is aangekondigd, iets wat wel gebruikelijk is. Dit doet vermoeden dat het gaat om een verkennend onderzoek. Het Britse onderzoek is wel formeel aangekondigd.

De Europese Commissie vroeg ontwikkelaars in augustus om informatie over de werkwijze van Google. Het lijkt erop dat het de resultaten van deze rondvraag nog evalueert.