Wouter Hoeffnagel - 27 oktober 2022

Oproep aan Europese Commissie: Creëer marktkansen voor veilige cloudoplossingen

Oproep aan Europese Commissie: Creëer marktkansen voor veilige cloudoplossingen image

Beltug, Cigref, VOICE en CIO Platform Nederland roepen Eurocommissaris Thierry Breton op stappen te zetten om nieuwe marktkansen te creëren voor veilige cloudoplossingen in Europa. Het gaat daarbij onder meer om uniforme vereisten voor cloudservices in hele Europese Unie (EU).

De partijen doen de oproep in een open brief gericht aan Breton. Beltug, Cigref, VOICE en CIO Platform Nederland stellen Europese ondernemingen vaak geen verifieerbaar adequate oplossingen op de markt vinden, of oplossingen vinden waarvan de leveranciers beweren dat ze aan de regelgeving voldoen 'maar die in feite de nodige betrouwbaarheid ontberen'.

Beltug, Cigref, VOICE en CIO Platform Nederland roepen de Europese Commissie op ervoor te zorgen dat medio 2024 de volgende stappen zijn gezet:

  • Vereisten voor cloudservices die een hoog niveau van zekerheid nodig hebben, zijn beschikbaar en gelden uniform in de hele Europese Unie,
  • Alle overheidsdiensten en aanbieders van vitale diensten zijn verplicht om clouddiensten te gebruiken met een hoge mate van zekerheid, speciaal voor hun gevoelige gegevens,
  • Een respijtperiode om te voldoen aan de wettelijke vereisten voor beveiliging, zolang er geen oplossingen met een hoge mate van zekerheid vrij beschikbaar zijn op de markt binnen de Europese Unie.

Door deze stappen te zetten kan volgens de partijen de integriteit van de eengemaakte digitale markt worden versterkt en hogere beveiligingsniveaus in cloudtechnologie (Trusted Cloud) beschikbaar worden in de EU. Ook zouden de stappen leiden tot duidelijkere specificaties van de eisen waaraan aanbieders zich moeten houden, zodat zij in heel Europa conforme, veilige en betaalbare oplossingen kunnen bieden.

De open brief is hier beschikbaar.