Wouter Hoeffnagel - 26 oktober 2022

VS arresteren twee Chinese ambtenaren wegens dwarsbomen onderzoek naar Huawei

VS arresteren twee Chinese ambtenaren wegens dwarsbomen onderzoek naar Huawei image

Twee Chinese inlichtingenambtenaren zijn gearresteerd in de Verenigde Staten (VS). Het tweetal zou een onderzoek naar een Chinees bedrijf hebben gedwarsboomd. Bronnen melden dat het gaat om Huawei.

De mannen worden verdacht van een poging tot inmenging met als doel vervolging van een bedrijf te voorkomen, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. De naam van het bedrijf is niet bekend gemaakt. Wel verwijst het ministerie naar data in 2019 en 2020 waarop aanklachten tegen Huawei bekend zijn gemaakt, melden diverse Amerikaanse media.

Toegang tot niet-openbare informatie

Het tweetal zou in 2019 een eerste poging hebben gedaan om toegang te verkrijgen tot niet-openbare informatie met betrekking tot het Amerikaanse onderzoek. Zij probeerden onder meer toegang te krijgen tot informatie over getuigen, bewijsmateriaal evenals nieuwe aanklachten tegen het bedrijf.

Ook zouden de twee Chinese inlichtingenambtenaren hebben geprobeerd iemand van een 'bureau voor rechtshandhaving' binnen VS te rekruteren voor spionage. De persoon die zij hiervoor benaderden stond in de praktijk echter onder toezicht van de FBI. De verdachten betaalden deze vermeende spion 14.000 dollar. Ook ontving deze dubbelagent 41.000 dollar in bitcoin voor het overhandigen van een document dat betrekking zou hebben op de arrestatie van twee Chinese leidinggevenden van het bedrijf.

Zowel China als Huawei hebben nog niet gereageerd op de berichtgeving.