Floris Hulshoff Pol - 25 oktober 2022

Aandeelhouders willen dat Meta flink optimaliseert en saneert

Aandeelhouders willen dat Meta flink optimaliseert en saneert image

Meta aandeelhouders hebben een pittige brief aan Facebook oprichter en CEO Mark Zuckerberg gestuurd. Daarin staat dat Meta wordt aangespoord om "fit en gefocust te worden" door twintig procent van het personeel te reduceren. In de afgelopen vier jaar is het aantal medewerkers bij Meta gestegen van 25.000 naar 85.000 medewerkers. Dit meldt The Register.

Verder moet er vijf miljard dollar bespaard worden op jaarlijkse kapitaaluitgaven en metaverse investeringen aldus Brad Gerstner, oprichter en baas van Altimeter Capital in de brief dat een belang van 0,1 procent in Meta bezit, zo meldt The Register.

Gerstner meldt in de brief aan Zuckenberg: "In de afgelopen 18 maanden is het aandeel Meta met 55 procent gedaald. Uw koers-winstverhouding is gedaald van 23x naar 12x en wordt nu verhandeld tegen minder dan de helft van de gemiddelde koers/winst van uw concurrenten. Deze daling van de aandelenkoers weerspiegelt het verloren vertrouwen in het bedrijf, niet gewoon het slechte humeur van de markt. Net als veel andere bedrijven in een wereld zonder tarief - is Meta afgedreven naar het land van overmaat - te veel mensen, te veel ideeën, te weinig urgentie."

Altimeter vindt dat Meta met zijn plan de vrije kasstroom kan verdubbelen tot 40 miljard dollar per jaar en zo op niveau komt met partijen zoals Google, Microsoft en Apple.