Floris Hulshoff Pol - 26 oktober 2022

Activisten smokkelen Starlink-ontvangers Iran binnen

Nu de toegang tot internet in Iran steeds verder wordt beperkt smokkelen Iraniërs terminals waarmee zij verbinding kunnen maken met het Starlink-satelliet van SpaceX het land binnen.

Dit blijkt onder meer uit beelden van een Starlink-ontvanger op het dak van een gebouw dat naar verluid in het Iraanse Teheran staat. Time sprak met de activist, die anoniem wil blijven. "Het is veiliger om niets te zeggen over aantallen. Ik wil niet dat zij weten waar zij naar moeten zoeken, welke schaal", zegt de activist, die hiermee verwijst naar Iraanse geheime diensten.

De activist meldt dat de ontvangers Iran worden binnengesmokkeld zonder hulp van SpaceX of de Amerikaanse overheid. Deze laatste partij is relevant, aangezien bronnen binnen de Amerikaanse overheid vorige week nog aan CNN meldden dat er gesprekken lopen met SpaceX-topman Elon Musk over de levering van Starlink-ontvangers aan Iraanse activisten. De VS zouden zo meer connectiviteit naar het midden-oost willen brengen.

De activist wijst overigens ook op de risico van het gebruik van de ontvangers, die naar de ruimte moeten richten en daarbij niet geblokkeerd mogen worden. De activist stelt dan ook dat de ontvangers eigenlijk niet klaar zijn voor landen met een vijandige overheid. Hij hoopt dan ook dat SpaceX de ontvangers praktischer en veiliger maakt voor mensen in dergelijke landen.