Defensie zet meer in op Enginia Teamcenter PLM platform in maritieme domein

24-10-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Defensie zet meer in op Enginia Teamcenter PLM platform in maritieme domein

Het Ministerie van Defensie heeft in september 2022 een vervolgcontract gesloten met Enginia voor de uitbreiding van het Teamcenter PLM-platform in het maritieme domein. Hiermee waarborgt Defensie het beheer van technische ontwerpdocumentatie voor het onderhoud en modificaties van de nieuw te bouwen schepen, waaronder het bevoorradingsschip (CSS) en de fregatten (ASWF).

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) en de Directie Materiële Instandhouding (DMI) te Den Helder zorgen samen voor de verwerving en instandhouding van schepen, onderzeeboten en systemen bij de marine. Enginia ondersteunt DMO en DMI met de configuratie en implementatie van Product Lifecycle Management (PLM). Met de Teamcenter PLM oplossing van Siemens Digital Industries Software kunnen zij ontwerp en onderhoudsgegevens digitaal opslaan en beschikbaar maken gedurende de gehele instandhouding van de nieuw te bouwen schepen. Deze digitaliseringsslag is noodzakelijk om in de komende 30 jaar de schepen meer inzetbaar te maken door het minimaliseren van de tijd die nodig is voor onderhoud en aanpassingen aan de schepen. De digitale informatie van het bevoorradingsschip dat in 2025 in onderhoud wordt genomen, heeft de primeur. Daarna zullen ook de fregatten met dit platform ondersteund worden.

De keuze voor Teamcenter van Siemens Digital Industries Software is onder andere gebaseerd op het trackrecord van Teamcenter in de defensie-industrie en de maakindustrie. Al sinds de jaren 90 wordt Teamcenter ingezet door talloze landen en leveranciers als centraal systeem voor de verwerking van technische documentatie. Teamcenter in zijn huidige vorm is zeer gebruiksvriendelijk en voldoet tegelijkertijd aan de hoogste eisen op het gebied van datasecurity en toegangsbeveiliging. De ervaring van Enginia met het configureren op basis van templates is in het eerste project goed ontvangen en wordt ook in deze vervolgopdracht ingezet. Hierdoor kan het project in een complexe organisatie als het Ministerie van Defensie goed onder controle gehouden worden.

“Door onze implementatiemethode zorgen wij ervoor dat Teamcenter snel en effectief kan worden ingezet bij Defensie. Dit maakt dat de grote hoeveelheid technische gegevens van de scheepsbouwers, zoals tekeningen, modellen en werkinstructies, voor het hele bedrijf beschikbaar komen. Uiteraard doen we dat met oog voor de gebruiker én de veiligheid van de informatie. Enginia zet zich hiermee in om leveranciers en Defensie op het gebied van gegevensuitwisseling dichter bij elkaar te brengen.”, verklaart Paul Hörchner, eigenaar en directeur van Enginia, Platinum Smart Expert Partner van Siemens Digital Industries Software.

Terug naar nieuws overzicht