Documentaire geeft inzicht in ontstaan van opensource-tool Prometheus

24-10-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Documentaire geeft inzicht in ontstaan van opensource-tool Prometheus

Banenplatform Honeypot presenteert de nieuwe documentaire ‘Inside Prometheus: An Open Source System That Changed Technology’. De documentaire toont de impact van opensource en de pioniers die het verschil maakten en is vanaf 25 oktober te zien op het YouTube-kanaal van Honeypot.

De video is mogelijk gemaakt als samenwerking tussen Honeypot, Cloud Native Computing Foundation, Chronosphere, Google en Red Hat, waarbij Speakeasy Productions de producer en lead is. Het geeft een intrigerende kijk op de ontwikkeling en uiteindelijk massale acceptatie van een van de snelst groeiende opensource-frameworks ter wereld: Prometheus. Deze onzichtbare kracht heeft het vermogen van de tech-industrie om aansturende applicaties te monitoren (van e-commerce tot databases) enorm verbeterd.

Hoe is Prometheus tot stand gekomen?

De documentaire geeft inzicht in de ontwikkeling van het Prometheus opensource-project, door dit verhaal vanuit de eerste hand uit de doeken te doen. Door deze benadering krijgen kijkers inzicht in hoe Prometheus zijn weg heeft gevonden naar honderdduizenden ontwikkelaars en bedrijven wereldwijd. De video bevat gesprekken met prominente pioniers, leidinggevenden en ingenieurs uit zowel de Prometheus-wereld als de diverse opensource-gemeenschappen. Hun verhalen vormen gezamenlijk het bijzondere oorsprongsverhaal van een van de snelste opensource-projecten ooit gemaakt.
 
Het Prometheus opensource-project verzamelt en bewaart meetgegevens die het monitoren van applicaties mogelijk maken en deze applicaties sneller en efficiënter maakt. De video start in 2012 als een team van ingenieurs bij SoundCloud een opensource-monitoringsysteem maakt om systeemstoringen en -uitval beter te kunnen ontdekken. Dit ontwikkelt zich uiteindelijk door tot Prometheus; het opensource-project dat in 2016 toetrad tot de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) en inmiddels wereldwijd massaal door ontwikkelaars geadopteerd is.

“Technologieën veranderen continu hoe de maatschappij leeft en werkt. Tegelijk blijven de belangrijkste innovaties vaak onzichtbaar voor de eindgebruiker”, zo zegt Josiah McGarvie, filmmaker en regisseur van ‘Inside Prometheus’. “De opkomst van het Prometheus-project is hier een perfect voorbeeld van. Door de kracht van film en storytelling in te zetten, hopen we met betrekking tot dit project meer begrip, acceptatie, participatie en, naar we verwachten, commerciële acceptatie te kunnen realiseren. We zijn dus enorm trots dat we dit opensource-innovatieverhaal hebben kunnen vertellen en hopen hiermee tot nog meer vooruitgang te inspireren.”
 
‘Inside Prometheus: An Open Source System That Changed Technology’ is op 25 oktober in première op PrometheusDay North America 2022. In Europa is de video gelijktijdig op het YouTube-kanaal van Honeypot te zien. Een vertoning op het witte doek vindt op 8 en 9 november plaats tijdens PromCon EU 2022 in München. Bekijk de video hier. Een trailer van de documentaire is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht