Wouter Hoeffnagel - 19 oktober 2022

Telecombedrijven roepen ACM in brandbrief op tot meer actie tegen KPN

Telecombedrijven roepen ACM in brandbrief op tot meer actie tegen KPN image

Ruim dertig Nederlandse telecombedrijven willen dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) harder optreed tegen KPN. Zij stellen dat de concessies van KPN over de toegang van concurrenten tot zijn glasvezelnetwerk niet ver genoeg gaan. Zij vrezen dat een gezonde concurrentie op de markt in het geding is.

De brief is door de telecombedrijven naar de ACM gestuurd, meldt het FD. Een kopie van de brief is verstuurd naar het ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie. De brief draait om de tarieven die KPN rekent aan concurrenten voor toegang tot zijn glasvezelnetwerk. Het bedrijf deed op dit vlak concessies, waarbij de prijs in sommige gevallen met 30 tot 50% daalt.

De telecombedrijven zijn blij met deze concessie, maar zien wel andere problemen. Zo hebben de toezeggingen van KPN alleen betrekking op internetsnelheden tot 1 gigabit. De partijen stellen dat KPN hierdoor over een paar jaar bij hogere internetsnelheden vrij spel krijgt. Ook start KPN begin volgend jaar met het afsluiten van oude koperlijnen. Klanten van concurrerende providers moeten daardoor verhuizen naar duurdere glasvezellijnen. De telecombedrijven willen hiervoor meer tijd om klantenverlies te voorkomen. Ook stellen zij dat KPN op het nieuwste deel van zijn glasvezelnet concurrenten weinig ruimte geeft voor het naar eigen inzicht inrichten van hun aanbod aan consumenten.

Marktanalysebesluit

De partijen roepen de ACM op harder tegen KPN op te treden. Zo richten hun hoop hierbij op het zogenoemde marktanalysebesluit, dat de ACM nog moet nemen. Hierbij kijkt de toezichthouder op een bredere wijze naar de markt dan bij de goedkeuring van de concessies die KPN deed.

"Wij constateren dat de ondertekenaars van de brief positief zijn over de inhoud van de toezeggingen van KPN, maar op aanpalende terreinen nog problemen zien", zegt Annemarie Sipkes, directeur telecomvervoer en post bij de ACM, tegen het FD. "Wij zijn nog met hen in gesprek over een toelichting op de knelpunten. En we kijken of er aanleiding is om in de marktanalyse nog maatregelen te nemen."