Martijn Kregting - 20 oktober 2022

Nokia intensiveert samenwerking met NL-ix

Nokia intensiveert samenwerking met NL-ix image

Nokia levert zijn nieuwe 7750 SR-s-platform aan internet exchange NL-ix. De implementatie van dit platform stelt NL-ix in staat om te beginnen met de uitrol van 400GE en 800GE toegangs- en interconnectiediensten voor cloudproviders en klanten van het nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerk (NREN).

Deze inzet van Nokia's FP5 is een van de eerste in zijn soort in Europa, aldus de netwerkleverancier. De hoge capaciteit van 400GE en 800GE moet het vermogen van NL-ix vergroten om te voldoen aan de huidige en toekomstige vraag van klanten naar snellere toegang en interconnectiediensten tegen lagere kosten en met een grotere energie-efficiëntie. Met FP5 kan ruim driemaal meer capaciteit worden geleverd dan met de Nokia FP4-hardware in dezelfde ruimte en hetzelfde vermogen.

Hogere connectiviteit

De inzet van de Nokia 7750 SR-14s stelt NL-ix in staat om 800GE-connectiviteit te bieden en de dichtheid van 400GE-diensten te vergroten in de meer dan 100 Europese datacenters waarin het actief is. De IP-implementatie vormt een aanvulling op het Europese optische transportnetwerk met lage latentie van NL-ix dat in 2021 door Nokia wordt geleverd.

"Met de groeiende vraag van klanten naar snellere toegang en interconnectie, evenals optisch transport tussen onze datacenterlocaties, was Nokia de natuurlijke keuze om ons te helpen ons IP-netwerk te ontwikkelen en zo te voldoen aan de eisen van ons diverse klantenbestand", vertelt Jan Paul Dekker, CTO bij NL-ix. "Met deze upgrade kunnen we die klanten bedienen die al behoefte hebben aan de razendsnelle en ultrahoge capaciteit die 800GE biedt.”