Floris Hulshoff Pol - 19 oktober 2022

VMware onderzoek: meeste organisaties bezorgd over datasoevereiniteit

VMware onderzoek: meeste organisaties bezorgd over datasoevereiniteit image

Maar liefst 96 procent van de Nederlandse organisaties zal tegen 2024 naar hun data kijken als generator voor meer omzet. 43% denkt dat data in 2024 een belangrijke inkomstenbron zal zijn. Bij 37% van de organisaties is dit op dit moment al het geval. Dat blijkt uit onderzoek van VMware, een toonaangevende innovator op het gebied van bedrijfssoftware.

Voor het onderzoek, genaamd ‘The Multi-Cloud Maturity Index’, werden bijna 3.000 zakelijke en IT-beslissers in EMEA bevraagd. Het onderzoek toont aan dat iets meer dan de helft (55%) van de Nederlandse ondervraagden het er helemaal mee eens is dat ze dankzij het gebruik van meerdere clouds hun data maximaal kunnen benutten om te innoveren, en tegelijkertijd kritieke kwesties zoals nationale en sectorale datasoevereiniteit aan kunnen pakken. Datasoevereiniteit wordt zelfs genoemd als een van de belangrijkste uitdagingen van Nederlandse organisaties – 94% geeft toe hier bezorgd om te zijn.

De ambitie om extra waarde uit data te halen gaat echter gepaard met uitdagingen. Gebrek aan in-house talent om multi-cloud succesvol te implementeren (33%), behoefte aan meer hands-on beheer van clouds (33%), toegenomen cyber security risico’s (31%) en het feit dat er verschillende skills/tools nodig zijn voor elke cloud (31%) blijven belangrijke obstakels voor Nederlandse organisaties. Nederlandse organisaties moeten ook de controle over hun operationele- en cloud-uitgaven verbeteren: respectievelijk 85% en 71% is het erover eens dat dit een punt van zorg is als data echte bedrijfswaarde moeten opleveren.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) besloot zijn complete stack te moderniseren en schakelde VMware in voor de uitvoering. Dit vereenvoudigde ook de overstap naar multi-cloud. Hoewel de focus van oudsher lag op de infrastructuur on premise, koos het CBS nu bewust voor een multi-cloudstrategie. Het CBS wil profiteren van de vrijheid en ruimte die de public cloud biedt. Het moest daartoe de hele omgeving moderniseren en vereenvoudigen. De compute- en storage-componenten van VMware Cloud Foundation bieden het CBS nu dezelfde bekende basis in elke cloud. Bovendien bieden de netwerk- en security-componenten de benodigde flexibiliteit, schaalbaarheid en beveiliging.

“De afhankelijkheid van data om innovatie te stimuleren en concurrentievoordeel te behalen is nu de ruggengraat van de digitale business. Cloud smart zijn – het vermogen om het juiste type cloud te kiezen voor de juiste data, inclusief zeer gevoelige informatie die binnen de landsgrenzen moet blijven – wordt het de facto businessmodel voor organisaties die voordeel willen halen uit hun data”, aldus Joe Baguley, VP en CTO VMware EMEA. “Organisaties die de concurrentievoordelen van het gebruik van meerdere clouds voor het beheer van data volledig benutten, zien voordelen in de hele organisatie. Om succes te boeken, moeten ze echter de controle hebben over waar hun data zich bevinden – zonder afbreuk te doen aan beveiliging, compliance of soevereiniteit, en de keuze voor providers om deze te beheren.”

92% van de Nederlandse respondenten is het erover eens dat de voordelen van multi-cloud – de mogelijkheid om verschillende soorten private, public, edge en soevereine clouds te gebruiken en te beheren – opwegen tegen de uitdagingen. Bijna de helft (47%) gelooft dat het gebruik van multi-cloud een zeer positieve impact heeft gehad op de omzetgroei, terwijl 50% ook gelooft dat het een zeer positieve impact heeft gehad op de winstgevendheid. In feite vindt slechts 3% dat multi-cloud niet cruciaal is voor zakelijk succes.

Om te zorgen dat zelfstandige opticiens in Nederland hun klanten goed en snel kunnen helpen, koos VMware-klant Ocuco voor een cloudoplossing, VMware Cloud Director, via partner Interconnect. Dankzij het cloud service delivery-platform van VMware kan Ocuco cloudomgevingen optimaal inrichten en zijn software via de cloud aanbieden. De gegevens van klanten zijn altijd en overal beschikbaar voor de opticiens. Bovendien is de cloudomgeving schaalbaar en zorgt het voor efficiëntie, snelheid en veiligheid. Zo kan Ocuco een betere service bieden aan opticiens, waardoor de klanttevredenheid van opticiens en van hun klanten toeneemt. Hans Zoon, Managing Director Benelux bij Ocuco, zegt: “Doordat onze opticiens in de cloud werken met VMware Cloud Director, kan iedereen doen waar hij/zij goed in is en verbetert de efficiëntie van alle processen. De opticien verkoopt brillen, Ocuco verzorgt de winkelautomatisering en Interconnect en VMware zorgen ervoor de data wordt beheerd, beveiligd en toegankelijk is. Hierdoor wordt de dienstverlening voor iedereen beter en gaat de eindklant naar huis met een mooie bril en goed zicht. Dáár gaat het om."

En dit is nog beter nieuws voor organisaties in heel Europa, waar de impact van de data-economie op het BBP in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk volgens de Europese Commissie tegen 2025 naar verwachting van 2,6% tot 4,2% zal groeien.

Methodologie
VMware gaf Vanson Bourne de opdracht om 2.880 zakelijke en IT-beslissers te interviewen in Denemarken (240), Frankrijk (350), Duitsland (350), Israël (240), Italië (240), Nederland (240), Spanje (240), Zweden (240), het Verenigd Koninkrijk (500) en de VAE (240). Het onderzoek werd uitgevoerd tussen april en juni 2022.