Martijn Kregting - 19 oktober 2022

Vehicle SOC moet cyberaanvallen op voertuigen bestrijden

Telecom- en IT-dienstverlener NTT Com en Denso gaan samenwerken om een Security Operation Center for Vehicles (VSOC) te ontwikkelen die cyberaanvallen op voertuigen moet bestrijden. NTT Com brengt zijn technologische mogelijkheden in de samenwerking binnen met betrekking tot beheerde IT-beveiliging, waaronder netwerken, cloud computing en ICT SOC. Denso voegt zijn technologieën toe met betrekking tot informatiebeveiliging, communicatie en gegevensanalyse benut, die het heeft ontwikkeld op het gebied van systemen in voertuigen, cyberbeveiliging van voertuigen en de ontwikkeling van connected/smart auto's.

De twee bedrijven claimen uitgebreide expertise te hebben op het gebied van IT en mobiliteit. Op basis hiervan zullen zij samen VSOC-diensten te leveren die kunnen reageren op snel ontwikkelende voertuiggerelateerde cyberaanvallen. De samenwerking heeft tot doel belangrijke diensten te leveren die een snelle reactie op incidenten bij autofabrikanten en mobiliteitsaanbieders mogelijk maken.

Reeks diensten

De te leveren diensten omvatten voertuigbewaking en detectie van cyberaanvallen door de verwerving van logoutput van communicatie, verbonden servers en beveiligingsapparatuur die in voertuigen is geïnstalleerd, te automatiseren; detectie van trends op het gebied van cyberaanvallen, samen met de details van daadwerkelijke aanvallen op voertuigen op individuele of vlootbrede basis.

Verder willen NTT Com en Denso analyse van cyberaanvallen en -bedreigingen door deskundige beveiligingsanalisten bieden; rapportage van resultaten en forensische informatie die herstel- en reactie-inspanningen vergemakkelijken; realtime visualisatie en waarschuwing voor klanten via een klantportaalsite; evoertuigbeveiligingsmonitoring op wereldwijde schaal, gebouwd bovenop de infrastructuur van NTT Com.

NTT Com en Denso zijn in 2017 begonnen met het ontwikkelen van technologie om cyberaanvallen op voertuigen te detecteren en te analyseren. Sinds 2020 is de technologie verder verfijnd door aanvalsscenario's tegen voertuigen te simuleren en reacties op verschillende gebeurtenissen te meten, waaronder het detecteren van aanvallen en de analyse van de reikwijdte van impact met behulp van een experimentele VSOC.