Martijn Kregting - 17 oktober 2022

Google-rivalen willen dat Europese Commissie DMA-regels nu al inzet

Ruim 40 Europese concurrenten van Googles online winkeldienst dringen er bij de Europese Commissie op aan om de regulering uit de vanaf 2023 geldende Digital Markets Act (DMA) nu al te gebruiken om Google te dwingen te voldoen aan een in 2017 opgelegde EU-maatregel.

Destijds stelde de Commissie dat Google meer concurrentie op zijn zoekpagina mogelijk moest maken. Tegelijkertijd kreeg Google een boete van 2,4 miljard euro voor overtredingen van antikartelregels en moest het bedrijf stoppen met het bevoordelen van zijn shopping service boven die van rivalen.

Zelfde behandeling

Google beloofde in reactie op de maatregelen dat het zijn eigen winkelservice hetzelfde zou behandelen als concurrenten wanneer ze bieden op een veiling voor advertenties in de winkelbox die bovenaan een zoekpagina verschijnt.

Maar in een brief aan Europees Commissaris Margrethe Vestager (verantwoordelijk voor concurrentiezaken) schrijven 43 bedrijven - waaronder het Britse Kelkoo, de Franse LeGuide Group, de Zweedse PriceRunner en de Duitse idealo - dat het voorstel wettelijk ontoereikend was en er niet toe had geleid dat zij nu wel profiteren van de advertentieveilingen.

"De Commissie moet ruimte op de pagina's met algemene zoekresultaten afdwingen voor de meest relevante aanbieders, door de Shopping Units van Google te verwijderen die geen concurrentie mogelijk maken, maar leiden tot hogere prijzen en minder keuze voor consumenten en een oneerlijke overdracht van winstmarges van handelaren en concurrerende CSS'en aan Google', zo schrijven de bedrijven in een brief die Reuters heeft ingezien.

In strijd met DMA

De organisaties stellen dat het online mechanisme van Google nog altijd in strijd is met de Digital Markets Act (DMA), de nieuwe regels van Vestager die gericht zijn op het beteugelen van de macht van techreuzen, die vanaf mei 2023 van toepassing zullen zijn.

'Google's prominente inbedding van Shopping Units is een prima facie schending van het DMA-verbod op zelfvoorkeur', zo valt in de brief te lezen. 'Gezien het ondubbelzinnige nieuwe wettelijke kader, is het nu tijd om de daad bij het woord te voegen. De zaak die aan de basis ligt voor het in het leven roepen van de DMA moet afgerond worden op een wijze die in lijn is met deze nieuwe verordening.'