Wouter Hoeffnagel - 12 oktober 2022

Robotfabrikanten roepen op van robots geen wapens te maken

Robotfabrikanten roepen op van robots geen wapens te maken image

Vijf grote fabrikanten van robots roepen op robots voor algemeen gebruik niet van wapens te voorzien. De partijen beloven hun robots of robotsoftware niet te zullen bewapenen en geen ondersteuning te bieden aan partijen die dit wel willen doen. Zij roepen andere partijen op dezelfde beloftes te doen.

De brief is ondertekend door Agility Robotics, ANYbotics, Boston Dynamics, Clearpath Robotics, Open Robotics en Unitree Robotics. "Zoals met elke nieuwe technologie die nieuwe mogelijkheden biedt, biedt de opkomst van geavanceerde mobiele robots de mogelijkheid van misbruik. Onbetrouwbare mensen zouden ze kunnen gebruiken om burgerrechten te schenden of om anderen te bedreigen, schade toe te brengen of te intimideren. Een gebied van bijzondere zorg is bewapening", schrijven de partijen.

"Wij zijn van mening dat het toevoegen van wapens aan robots die op afstand of autonoom worden bediend, algemeen beschikbaar zijn voor het publiek en in staat zijn om te navigeren naar voorheen ontoegankelijke locaties waar mensen wonen en werken, nieuwe risico's op schade en ernstige ethische problemen met zich meebrengt. Bewapende toepassingen van deze nieuwe robots zullen ook het vertrouwen van het publiek in de technologie schaden op manieren die de enorme voordelen die ze voor de samenleving zullen opleveren aantasten. Om deze redenen ondersteunen we de bewapening van onze geavanceerde mobiliteitsrobots voor algemeen gebruik niet."

Oproep aan andere partijen

De partijen beloven zelf geen wapens te zullen maken van hun robots of software. Ook beloven zij geen ondersteuning te bieden aan partijen die dit wel willen doen. De bedrijven roepen beleidsmakers op met hen samen te werken voor het promoten van het veilig gebruik van robots en het tegengaan van oneigenlijk gebruik van robotsystemen. Ook roepen zij organisaties, ontwikkelaars, onderzoekers en gebruikers binnen de roboticagemeenschap vergelijkbare beloftes te doen.

De brief is hier beschikbaar.