Skopos beveiligt Roemeense haven tegen cyberaanvallen

05-10-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Skopos beveiligt Roemeense haven tegen cyberaanvallen

Skopos Security Labs heeft aangekondigd dat het steun heeft gekregen van het EU Horizon 2020-programma, een vlaggenschip van 80 miljard euro onderzoeks- en innovatieprogramma - het grootste samenwerkingsproject in zijn soort ter wereld.

De financiering kwam als onderdeel van het SecurIT-project van Horizon 2020, dat onderaannemers van de haven van Galati in Roemenië (inclusief de toeleveringsketenpartner BeiA van de havenexploitant ) heeft uitgerust om te voldoen aan de cyberbeveiligingsvoorschriften.

Het Skopos-platform is geselecteerd vanwege zijn capaciteit om een continue holistische cyberrisico-audit te leveren, inclusief advies over het beperken van bedreigingen. Tests hebben betrekking op het cyberbewustzijn van medewerkers, phishing-bedreigingen en datalekken, endpoint-softwarerisico's en interne netwerkscans.

Nu kunnen bedrijven de activiteiten van hun bedrijf 24×7, 365 dagen per jaar volgen via een intuïtief dashboard. Skopos brengt risicovolle software automatisch in kaart en koppelt dit direct aan het cyberbewustzijn van de medewerkers. Klanten kunnen hun accountant vragen om cybercompliancyrapportage te leveren op basis van Skopos-bevindingen.

Veranderend dreigingslandschap

De bestuursleden van vandaag hebben moeite om te begrijpen of hun organisatie veilig is tegen cyberaanvallen. De dreiging blijft met de tijd toenemen; Deloitte schat dat het aantal cyberaanvallen in de EU tussen 2020 en 2021 met ongeveer 220% is toegenomen.

Tegen deze achtergrond zal de EU-brede regelgeving op het gebied van cybersecurity het komende jaar verder worden aangescherpt met de NIS2-regelgeving. Het CyberSec2SME-project kwam echter vooral op het juiste moment, aangezien Galati de belangrijkste haven in Zuidoost-Roemenië is die wordt gebruikt voor de doorvoer van graan.

Het is een belangrijk doorvoerpunt voor de Oekraïense graanexport naar mediterrane landen. De haven heropende op beroemde wijze haar breedspoorlijn in juli 2022 om gemakkelijker vracht te kunnen accepteren uit het door oorlog getroffen Oekraïne via de Republiek Moldavië.

NIS2: Wat is er nieuw?

De implementatie van NIS2 verhoogt de inzet voor alle soorten bedrijven. Door de nieuwe wetgeving worden bestuursleden persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor inbreuken op de beveiliging en worden ze bestraft met boetes en andere zware straffen.

NIS2 herziet de oorspronkelijke NIS-richtlijn, die in juli 2016 door de Europese instellingen is aangenomen met als doel kritieke en gevoelige infrastructuren in EU-lidstaten te beveiligen. NIS1 was het eerste stuk EU-brede wetgeving over cyberbeveiliging.

Volgend jaar zal de opname van andere sectoren zoals afvalbeheer, postdiensten, chemische productie en distributie en agrovoedingssectoren het aantal sectoren doen toenemen. In de praktijk zal NIS2 echter leiden tot een vertienvoudiging van het aantal belanghebbenden dat wordt aangemerkt als exploitant van essentiële diensten (OES).

Cyber Compliancy Reporting: een kans voor accountants

Trends in de accountancy laten zien dat er een nieuwe dynamiek op komst is. De accountant wil toegevoegde waarde bieden aan de klant en is tegelijkertijd op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen. De toekomst van audit gaat steeds meer online. De zorgen over gegevensprivacy en cyberbeveiligingsproblemen nemen inherent toe. Ook voor accountants brengen de accountantsverordening (ISA) en de Europese NIS2-verordening nieuwe veranderingen met zich mee . Hier is hoe Skopos accountants in staat stelt:

  • Verbreed dienstenaanbod met dashboard, rapportage en feitelijke bevindingen
  • Vergroot toegevoegde waarde naar klanten met managementletters en auditrapporten
  • Een beter begrip van IT-risico's, wat helpt bij het controleren van jaarrekeningen

Willemijn van de Lagemaat beschrijft de voordelen van continuous auditing: “Op het gebied van cybersecurity zijn schriktactieken gemeengoed. Bij Skopos houden we er echter niet van om mensen bang te maken. Wij geloven dat de meeste gebruikers slim zijn. Het enige wat ze nodig hebben is duidelijkheid en goed inzicht in hun risico's en de juiste koers varen.”

Terug naar nieuws overzicht
Security