Redactie - 04 oktober 2022

Gemeente Bodengraven-Reeuwijk verliest rechtszaak tegen Twitter over zogenaamd pedonetwerk

Gemeente Bodengraven-Reeuwijk verliest rechtszaak tegen Twitter over zogenaamd pedonetwerk image

Twitter is niet verplicht alle tweets over een zogenaamd satanistisch netwerk in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk te verwijderen. De gemeente stapte naar de rechter om dit af te dwingen, maar dit stelt de gemeente in het ongelijk.

De zaak draait om een drietal complotdenkers: Joost K., Wouter R. en Micha K. Zij verspreidden online verhalen over een niet-bestaand pedofielennetwerk. De mannen riepen mensen op om onder meer bloemen bij graven van overleden kinderen te leggen op de gemeentelijke begraafplaats van Bodegraven, wat tot veel onrust leidde. De rechter bepaalde vorig jaar dat het drietal moest stoppen met het verspreiden van deze verhalen.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk stelt echter dat op Twitter nog steeds content van de drie complotdenkers vindbaar is. De gemeente stapte naar de rechtbank en wilde dat de rechter Twitter opdroeg alle tweets van het drietal over het zogenaamde pedofielennetwerk te verwijderen.

'Twitter heeft voldoende gedaan'

De rechter gaat hierin echter niet mee. De rechtbank stelt dat Twitter op dit moment voldoende heeft gedaan voor het verwijderen van onrechtmatige content over het netwerk. Zo verwijderde Twitter in mei het account van Micha K. Ook zijn de tweets met betrekking tot het zogenaamde pedofielennetwerk van het account verwijderd. Ook stelt de rechter dat Twitter niet verplicht is om uit eigen beweging ook tweets van andere gebruikers te verwijderen.

De rechtbank wijst erop dat de gemeente Bodengraven-Reeuwijk tweets die over de grens gaan kan melden bij Twitter. Het social media-platform moet hierop vervolgens direct reageren.