Een op de vijf ongetrainde medewerkers weet niet wie ze moeten inlichten bij lek

05-10-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Een op de vijf ongetrainde medewerkers weet niet wie ze moeten inlichten bij lek

21% van van de medewerkers zonder security awareness-training heeft geen idee wie ze moeten inlichten indien ze geconfronteerd worden met een beveiligingslek.

Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksteam van KnowBe4, gespecialiseerd in security awareness en gesimuleerde phishing. De minuten die verstrijken tussen het moment waarop een medewerker een mogelijke veiligheidsdreiging ziet en de juiste persoon in een organisatie die de informatie ontvangt, kunnen het verschil maken tussen het afweren of het binnenlaten van die dreiging. KnowBe4 noemt het essentieel voor organisaties van elke omvang dat hun werknemers weten wanneer ze een dreiging moeten melden en aan wie ze dat moeten rapporteren.

Herhaaldelijke training zorgt voor duidelijkheid

Het rapport toont dat het verhogen van de frequentie waarmee werknemers security awareness-trainingen volgen een positieve invloed heeft. Als medewerkers jaarlijks security awareness-training volgen vermindert bovengenoemd percentage (17%). Indien medewerkers maandelijks getraind worden daalt het percentage tot 12%.

Het rapport maakt ook inzichtelijk wat de trainingsfrequenties zijn in verschillende sectoren. Onderwijs (1%) en gezondheidszorg en farmaceutica (3%) scoren het laagst op maandelijkse training, terwijl hospitality (28%) en transport (20%) van alle sectoren het vaakst maandelijkse training aanbieden.

Stu Sjouwerman, CEO van KnowBe4: “Maandelijkse training zorgt voor een beter begrip van de terminologie en kennis over waarom procedures zijn ingevoerd, evenals de juiste kanalen voor communicatie van bedreigingen. Zoals de gegevens aantonen, is ervoor zorgen dat deze essentiële informatie regelmatig wordt gecommuniceerd een noodzakelijke stap in het beveiligen van een organisatie van elke omvang en draagt het bij aan het creëren van een sterkere beveiligingscultuur.”

Het KnowBe4 Research Quarterly Research Report is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Security