Telecomproviders waarschuwen voor uitval van netwerken bij strenge winter

30-09-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Telecomproviders waarschuwen voor uitval van netwerken bij strenge winter

Mobiele netwerken in Europa dreigen deels uit te vallen deze winter door energietekorten. Hiervoor waarschuwen anonieme bronnen binnen Europese telecomproviders tegenover persbureau Reuters. Met name een strenge winter kan tot problemen leiden vrezen zij.

De levering van aardgas aan de Europese Unie (EU) door Rusland is in de nasleep van het conflict in Oekraïne ernstig verstoord. In diverse Europese landen spelen daarnaast ook andere problemen; zo zijn in Frankrijk verschillende kerncentrales voor onderhoud gesloten.

Half miljoen zendmasten

Europa telt bijna een half miljoen zendmasten. Veel zijn voorzien van een UPS waarmee zij tot dertig minuten los van het elektriciteitsnetwerk kunnen draaien. Verschillende EU-lidstaten onderzoeken nu maatregelen om uitval van zendmasten te voorkomen indien deze periode wordt overschreden. Het gaat daarbij onder meer om Duitsland, Frankrijk en Zweden.

Europese telecomoperators werken aan maatregelen. Zo proberen diverse providers verkeerstromen te optimaliseren, zendmasten in slaapstand te zetten indien zij niet in gebruik te zijn en over te stappen op andere frequentiebanden, melden bronnen. 

Elektriciteitsnetwerk tijdelijk uitschakelen

Twee anonieme bronnen melden aan Reuters dat de Franse netbeheerder Enedis overweegt in het ergste geval het elektriciteitsnetwerk voor periodes tot twee uur uit te schakelen. De maatregel treft hierbij via een roulerend systeem telkens een ander deel van Frankrijk. Essentiële diensten zoals ziekenhuizen, opsporingsinstanties of overheden zijn uitgezonderd van de voorgestelde maatregelen, melden de bronnen. Enedis wil niet op de berichtgeving van Reuters reageren. Wel meldt het bedrijf alle reguliere klanten gelijk te behandelen in het geval van stroomuitval.

Ook in Duitsland en Zweden zijn telecomproviders in gesprek met hun overheden over potentiële stroomuitval, melden bronnen aan Reuters. Zo zoekt de Zweedse telecomtoezichthouder PTS samen met telecomoperators en overheidsinstanties naar mogelijkheden. Hierbij zou onder meer de impact van energietekorten worden besproken.

De Italiaanse telecomlobby zegt tegen Reuters dat het Italiaanse mobiele netwerk van eventuele energieonderbrekingen moet worden uitgesloten. Het wil hierover in gesprek met de nieuwe Italiaanse regering.

Ook fabrikanten van telecomhardware betrokken

Ook de fabrikanten van telecomhardware Nokia en Ericsson zouden inmiddels samenwerken met mobiele operators om de impact van een stroomtekort te mitigeren, melden drie bronnen aan Reuters. Beide bedrijven willen niet reageren op de berichtgeving.

Deutsche Telekom wil mobiele noodstroomsystemen gebruiken die op diesel draaien voor het opvangen van langere stroomonderbrekingen. Een woordvoerder van de Duitse provider meldt dat zijn mobiele noodstroomsystemen echter maar een klein aantal zendmasten gelijktijdig kan ondersteunen.

'We zijn een beetje verwend geraakt in grote delen van Europa'

Doordat Europese landen decennialang nagenoeg ononderbroken stroomvoorzieningen kenden, zijn veel landen niet voorbereid op langdurige stroomstoringen. Zo beschikken zij doorgaans niet over generatoren die langdurige stroomuitval kunnen overbruggen. "We zijn een beetje verwend geraakt in grote delen van Europa waar de elektriciteit aardig stabiel en goed is", zegt een topfunctionaris uit de telecombranche hierover tegen Reuters: "De investeringen in energieopslag zijn wellicht minder dan in sommige andere landen."

Terug naar nieuws overzicht