TikTok krijgt mogelijk Britse miljoenenboete

27-09-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

TikTok krijgt mogelijk Britse miljoenenboete

TikTok krijgt mogelijk een boete van 27 miljoen Britse pond, omgerekend zo'n 30 miljoen euro, opgelegd door de Britse Information Commissioner's Office (ICO). De Britse privacytoezichthouder stelt dat TikTok de regels overtreedt rondom de verwerking van persoonlijke gegevens van kinderen.

De ICO wijst erop dat TikTok minderjarige alleen mag toelaten tot het platform indien het hiervoor ouderlijke toestemming heeft. De toezichthouder stelt echter dat TikTok waarschijnlijk minderjarige heeft toegelaten zonder deze toestemming. Ook zou het social media-netwerk gebruikers niet op een duidelijke, transparante en eenvoudig begrijpbare manier hebben geïnformeerd. Daarnaast zou TikTok data verwerken zonder hiervoor een juridische grondslag te hebben.

'De juiste bescherming van de gegevensprivacy'

“We willen allemaal dat kinderen de digitale wereld kunnen leren en ervaren, maar met de juiste bescherming van de gegevensprivacy. Bedrijven die digitale diensten aanbieden, hebben de wettelijke plicht om die beveiligingen in te voeren. Onze voorlopige mening is echter dat TikTok niet aan die vereiste voldeed", zegt Information Commissioner John Edwards. “Ik ben duidelijk geweest dat ons werk om kinderen online beter te beschermen inhoudt dat we samenwerken met organisaties, maar waar nodig ook handhavend optreden. Daarnaast onderzoeken we momenteel hoe meer dan 50 verschillende online services voldoen aan de Children's Code en hebben we zes lopende onderzoeken naar bedrijven die digitale services leveren die naar onze eerste mening hun verantwoordelijkheden op het gebied van kinderveiligheid niet serieus hebben genomen genoeg."

TikTok ligt in meer Europese landen onder het vergrootglas. Zo legde de Autoriteit Persoonsgegevens TikTok in juni nog eenboete van 750.000 euro op wegens het schenden van de privacy van kinderen. Ook in Ierland loopt een onderzoek naar de verwerking van persoonlijke gegevens van kinderen en het versturen van data van Europese TikTok-gebruikers naar China.

Terug naar nieuws overzicht