Bijna zes op de tien senior business executives verwacht een recessie

26-09-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Bijna zes op de tien senior business executives verwacht een recessie

59% van de senior business executives wereldwijd verwacht dat er het komende jaar een recessie komt. Bovendien gelooft bijna 30% van degenen die denken dat er een recessie zal komen, ook dat we ons momenteel in een recessie bevinden, terwijl nog eens 26% verwacht dat een recessie in de tweede helft van 2022 zal beginnen.

Dit blijkt uit onderzoek van International Data Corporation (IDC) onder senior business executives. "Gezien de vele factoren die bijdragen aan een tragere groei - aanhoudende inflatie, stijgende rentetarieven, aanhoudende problemen met de toeleveringsketen, een potentiële energiecrisis in Europa en het conflict in Oekraïne - is het niet verwonderlijk dat de meerderheid van de leidinggevenden gelooft dat er een recessie op handen is," zei Tony Olvet, group vice president, Worldwide C-Suite en Canadian Future Enterprise Research bij IDC. "Vooral CEO's moeten hun organisaties door perioden van economische vertraging leiden zonder de groeidoelstellingen op lange termijn uit het oog te verliezen, en voor de overgrote meerderheid van CEO's is een digital-first-strategie vereist."

Hoewel de meerderheid van de leidinggevenden in elk van de onderzochte geografische regio's van mening was dat een recessie in de komende 12 maanden waarschijnlijk is, kwam de sterkste reactie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Bijna driekwart van de C-suite-respondenten uit de EMEA-regio verwacht een recessie in het komende jaar. Een vergelijkbaar deel van de EMEA-managers gelooft echter dat de recessie pas in de eerste helft van 2023 begint. Ter vergelijking: bijna de helft van de Noord-Amerikaanse respondenten gelooft dat we ons al in een recessie bevinden, terwijl 44% van de respondenten in Azië/Pacific denkt dat de recessie in de tweede helft van 2022 start.

Jaar of langer

Wat de duur betreft, denkt tweederde van de respondenten in het algemeen dat de recessie een jaar of langer duurt. Hoewel een grote meerderheid van de leidinggevenden in zowel EMEA als Azië/Pacific denkt dat dit het geval zal zijn, gelooft bijna 60% van de leidinggevenden in Noord-Amerika dat de recessie slechts twee of drie kwartalen zal duren.

Ondanks hun verwachting van een recessie, voorspelde meer dan een derde van de respondenten in het algemeen dat ze hun IT-budgetten in deze periode verhogen. EMEA-respondenten hadden de meest optimistische vooruitzichten voor IT-budgetten: bijna tweederde verwachtte budgetverhogingen, vergeleken met ongeveer een kwart van de respondenten in Noord-Amerika en Azië/Pacific.

Leren van het verleden

"In de huidige macro-economische omgeving zijn er indicatoren van trage groei en sentimenten van bedrijfsleiders die hun bezorgdheid uiten over een mogelijke recessie. Niemand kan de toekomst met vertrouwen voorspellen, maar iedereen kan leren van het verleden", zegt Teodora Siman, C-Suite Tech Agenda bij IDC. "In 2020 zagen we organisaties die investeerden in technologie en digitale bedrijfsmodellen vóór hun concurrenten uit de pandemie tevoorschijn komen. Investeren in technologie vóór een economische neergang kan helpen om inefficiënties in processen aan het licht te brengen en de bedrijfsflexibiliteit te vergroten, waardoor een organisatie wordt voorbereid op het omgaan met nieuwe risico's in de markt."

Het IDC-rapport 'IDC's Worldwide C-Suite Survey 2022 Recession Sentiments (Doc #US48566222)' vat de resultaten van IDC's 2022 C-Suite Survey samen. De analyse is gedaan op vragen over een mogelijke recessie en is gebaseerd op de volledige internationale reeks gegevens, waaronder 858 respondenten (311 uit Noord-Amerika, 300 EMEA en 247 Azië/Pacific). Dit rapport onderzoekt specifiek de recessiesentimenten van C-Suite over de waarschijnlijkheid, timing, duur en impact op IT-budgetten.

Terug naar nieuws overzicht