Wouter Hoeffnagel - 20 september 2022

Vestager: Amazon moet plannen voor stoppen antitrustonderzoeken mogelijk aanpassen

Vestager: Amazon moet plannen voor stoppen antitrustonderzoeken mogelijk aanpassen image

Amazon moet zijn voorstellen waarmee het een tweetal Europese antitrust-onderzoeken wil beëindigen mogelijk aanpassen. Dit meldt Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager in reactie op voorstellen die Amazon deed. Op de voorstellen is diverse feedback binnengekomen, die momenteel wordt beoordeeld.

De Europese Commissie voert momenteel twee mededingingsonderzoeken uit naar Amazon. Beide zijn eind 2020 van start gegaan. Vestager meldde toen dat Amazon mogelijk de concurrentieregels voor online handel overtreedt. Zo verkoopt het bedrijf zelf producten aan klanten, terwijl het ook externe verkopers spullen laat verhandelen op zijn platform. Data die het bedrijf over externe verkopers in handen heeft zou de Amerikaanse e-commercegigant in zijn voordeel gebruiken. Dit zou neerkomen op machtsmisbruik, meldde Vestager.

Tegelijkertijd opende de Europese Commissie een tweede onderzoek. Amazon zou eigen aanbiedingen die van externe verkopers die zijn logistieke en andere diensten gebruiken voordeel geven ten opzichte van concurrenten. Ook hiermee zou het bedrijf de mededingingsautoriteiten overtreden.

Datasilo

Amazon beloofde in juli beterschap. Het bedrijf wil een soort datasilo opzetten waarin data van externe verkopers wordt opgeslagen. Dit moet voorkomen dat de retailtak van Amazon toegang krijgt tot data van zijn e-commerceplatform en deze gegevens gebruikt voor het introduceren van concurrerende producten. Daarnaast beloofde het bedrijf een einde te maken aan de voorkeursbehandeling die eigen producten krijgen en alle verkopers in de 'buy box' op Amazon gelijk te behandelen.

Derde partijen hadden tot 9 september de tijd om feedback te leveren op dit voorstel van Amazon. Een groep van 11 non-gouvernementele organisaties verenigd in de pan-Europese consumentenorganisatie BEUC liet zich echter kritisch uit over het voorstel. De Europese Commissie buigt zich nu over de feedback die is ontvangen, meldde Vestager volgens persbureau Reuters op een conferentie in New York.