Floris Hulshoff Pol - 16 september 2022

VS willen miljarden aan militaire steun geven aan chipproducent Taiwan

VS willen miljarden aan militaire steun geven aan chipproducent Taiwan image

De Verenigde Staten (VS) willen Taiwan 4,5 miljard dollar sturen aan militaire steun geven. Dit in reactie op de dreiging die China uit naar het Aziatische land, dat op grote schaal chips produceert. De VS maken zich zorgen over de impact van militaire acties van China tegen Taiwan op de wereldwijde chipproductie en economie.

Reuters meldt dat het gaat om de Taiwan Policy Act of 2022, die ter goedkeuring naar het Amerikaanse Senaat is gestuurd. Het wetsvoorstel maakt 4,5 miljard dollar aan militaire steun vrij voor Taiwan. Daarnaast omvat de Taiwan Policy Act of 2022 sancties die ingesteld kunnen worden indien China Taiwan binnenvalt.

Grote niet-NAVO bondgenoot

Het wetsvoorstel classificeert Taiwan als een 'grote niet-NAVO bondgenoot'. Dit geeft de ruimte het land te laten toetreden tot additionele militaire overeenkomsten. Ook kan het hierdoor overtollig defensiemateriaal van de VS ontvangen.

China stelt zich de afgelopen tijd agressiever op richting Taiwan, dat het als een afvallige provincie beschouwt. De VS suggereerde vorige week nog publiekelijk dat China lering trekt uit de invasie van Oekraïne door Rusland.

De VS zijn bezorgd over een eventuele impact van een invasie door China op de wereldwijde economie. Taiwan is verantwoordelijk voor 60% van de wereldwijde chipproductie. Mark Liu, bestuursvoorzitter van Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), waarschuwde in augustus nog dat het bedrijf zijn chipproductie stillegt indien China militaire acties onderneemt tegen Taiwan.