Telenet schrapt 3G in 2024

17-09-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Telenet schrapt 3G in 2024

Tussen nu en twee jaar stopt de Belgische telecomoperator Telenet met het aanbieden van diensten via 3G. De vrijgekomen frequenties moeten het 4G- en 5G-netwerk versterken, aldus Telenet. 2G blijft nog enkele jaren langer meegaan, onder meer voor M2M-toepassingen.

Telenet kondigt de afschakeling van 3G aan voor september 2024. Het netwerk, destijds van het later overgenomen Base, werd in 2004 gelanceerd en maakte mobiel internet een stuk bruikbaarder dan met 2G. De technologie is intussen ingehaald met de snellere mobiele technologieën 4G en binnenkort ook 5G.

Spectrum elders inzetten

Telenet wil het spectrum dat nu voor 3G wordt gebruikt, inzetten om 4G en 5G sneller en stabieler te maken. Ook wordt 3G nog amper gebruikt, volgens Telenet is het aandeel slechts 1 procent op het netwerk. Hetzelfde geldt voor Nederland. KPN begon eind maart 2022 met de uitfasering van zijn 3G-netwerk. Vodafone schakelde zijn 3G-netwerk al in 2020 af. Beide providers bieden de komende jaren nog wel 2G. T-Mobile is juist gestopt met zijn 2G-netwerk en niet met 3G.

Moderne smartphones zullen van de uitschakeling weinig merken. Zij gebruiken automatisch 4G of 5G wanneer beschikbaar. Eenvoudige toestellen zonder internet of bij simpele feature phones met een aantal basisfuncties vallen terug op 2G als ze geen 4G of 5G ondersteunen. Voor wie vragen heeft over de stopzetting heeft Telenet zowel voor haar eigen merknaam als voor Base een hulppagina opgezet.

Telenet zal 2G op zijn netwerk tot minstens 2027 ondersteunen. Dat 3G eerst verdwijnt lijkt vreemd, aangezien het veel nieuwer is dan 2G. Maar ook dat heeft een logische verklaring: 2G wordt nog veel vaker gebruikt door bovengenoemde eenvoudige mobiele toestellen. Ook zijn er veel machine-to-machine (M2M) toepassingen op basis van 2G.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Datanews.

Terug naar nieuws overzicht