Wouter Hoeffnagel - 15 september 2022

VMware schikt met SEC in zaak rond boekhoudfraude

VMware schikt met SEC in zaak rond boekhoudfraude image

VMware schikt voor acht miljoen met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De Amerikaanse toezichthouder beschuldigt VMware van boekhoudfraude. Met de schikking voorkomt het bedrijf verdere vervolging. Het bekent hierbij geen schuld in de zaak.

VMware leverde licentiesleutels volgens de SEC opzettelijk te laat aan klanten. Zo zou het bedrijf inkomsten die het met deze licenties genereerde in een volgend kwartaal boeken. Het bedrijf zou zich hier vanaf boekjaar 2019 aan schuldig hebben gemaakt en zo tientallen miljoenen dollars aan inkomsten hebben verschoven naar toekomstige kwartalen. De SEC stelt dat VMware zo zijn financiƫle prestaties heeft verhuld op het moment dat de activiteiten vertraagden ten opzichte van boekjaar 2020.

'Investeerders is belangrijke informatie onthouden'

"Zoals uit het bevel van de SEC blijkt, heeft VMware investeerders belangrijke informatie over haar financiƫle prestaties onthouden door misleidende uitspraken te doen over orderbeheerpraktijken", zegt Mark Cave, Associate Director van de Division of Enforcement van de SEC. "Dergelijk gedrag is onverenigbaar met de openbaarmakingsverplichtingen van een uitgevende instelling onder de federale effectenwetgeving."

VMware accepteert de boete, maar stelt ook dat het geen 'algemeen aanvaarde boekhoudprincipes' heeft overtreden. In een verklaring meldt het bedrijf: "Volgens de voorwaarden van de schikking heeft het bedrijf ermee ingestemd een civiele geldboete van $ 8 miljoen te betalen zonder de bevindingen van de SEC, die betrekking hebben op de onthullingen van het bedrijf, toe te geven of te ontkennen. De bevindingen van de SEC bevatten geen bevindingen dat het bedrijf de algemeen aanvaarde boekhoudprincipes niet heeft nageleefd. De SEC-staf heeft bevestigd dat het niet van plan is om handhavingsmaatregelen aan te bevelen tegen huidige of voormalige VMware-functionarissen of andere leden van het management in verband met het onderzoek, en met deze schikking is de zaak afgesloten."