Wouter Hoeffnagel - 15 september 2022

Californië klaagt Amazon aan wegens oneerlijke concurrentie

Californië klaagt Amazon aan wegens oneerlijke concurrentie image

Amazon is door de Amerikaanse staat Californië voor de rechter gedaagd. Contracten die Amazon externe verkopers en groothandelaren verplicht af te sluiten zouden tot hogere prijzen leiden op de markt. Het bedrijf schaadt zo de concurrentie op de markt.

Californische consumenten betalen volgens de openbaar aanklagers al jaren te veel voor online aankopen door de praktijken van Amazon. Veel producten zouden volgens procureur-generaal Rob Bonta goedkoper zijn als concurrentie niet door de techreus werd ingeperkt.

Contracten

Het gaat concreet om contracten die Amazon externe verkopers en groothandelaren verplicht af te sluiten. Het bedrijf verbiedt partners naar verluid onder meer producten buiten Amazon om goedkoper aan te bieden. Indien zij dit wel doen worden externe partijen hiervoor bestraft, stelt de openbaar aanklager in de aanklacht.

Amazon ontkent de aantijgingen en stelt in een verklaring tegen Politico zich niet schuldig te hebben gemaakt aan oneerlijke concurrentie. In een verklaring meldt Amazon dat verkopers hun eigen prijzen mogen betalen voor producten die zij via Amazon aanbieden.