Redactie - 19 september 2022

Zo toon je goed werkgeverschap (ook als het misgaat)

Zo toon je goed werkgeverschap (ook als het misgaat) image

Het succes van een organisatie hangt voor een groot deel af van de invulling van het personeelsbestand. Vitale, gezonde medewerkers zijn productiever, energieker en komen met ideeën die je helpen een volgende stap te zetten. Als werkgever heb je invloed op de gezondheid en het werkgeluk van medewerkers en daarmee op het succes van je organisatie. Kijk bijvoorbeeld naar de secundaire arbeidsvoorwaarden die je medewerkers biedt; passen ze nog bij deze tijd? Kun je met deze arbeidsvoorwaarden concurreren met andere partijen binnen dezelfde branche? De krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor ondernemers steeds lastiger geschikt personeel te vinden. Door gunstige secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden, is de kans groter dat men voor jouw organisatie kiest.

Bescherm medewerkers tegen een inkomensterugval

Een van de aspecten die je in de secundaire arbeidsvoorwaarden van je organisatie op zou kunnen nemen, is een bescherming tegen een terugval in het inkomen van een medewerker. Dit doe je bijvoorbeeld door een WIA-verzekering af te sluiten voor werknemers. Niet alleen dekt een WIA-verzekering een groot deel van de terugval in het inkomen bij arbeidsongeschiktheid, ook biedt de verzekeraar binnen de dekking van deze verzekering hulp bij de re-integratie van de medewerker.

Naast het dekken van de terugval in het inkomen van een medewerker, is het zaak om te kijken hoe een medewerker op korte termijn terug kan keren. Sommige medewerkers zullen slechts tijdelijk arbeidsongeschikt zijn. Denk aan de collega die een arm of sleutelbeen breken tijdens hun wintersportvakantie in het voorjaar. Zij keren relatief snel terug en pakken hun oorspronkelijke functie weer op. Er zijn ook collega’s die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn geraakt, waarbij het uitvoeren van hun oorspronkelijke functie niet meer (volledig) gaat. Voor hen is het interessant om te kijken, of zij elders in de organisatie kunnen worden ingezet om waarde te leveren.

Snelle re-integratie financieel en sociaal wenselijk

Er zijn verschillende redenen die het wenselijk maken, dat een arbeidsongeschikte medewerker snel terugkeert binnen de organisatie. Niet alleen kan het de organisatie veel geld kosten, wanneer een medewerker lange tijd ziek thuis zit. Ook de medewerker zelf heeft baat bij een snelle re-integratie. De afstand tussen de werknemer en de organisatie zal al snel groter worden, naarmate deze langer afwezig is. Denk aan oud-collega’s die vertrekken, waarbij nieuwe collega’s de arbeidsongeschikte medewerker niet kennen. Het maakt de re-integratie vanuit een sociaal aspect lastiger. Terugkeren in een omgeving met vertrouwde gezichten is makkelijker dan in een omgeving met veel nieuwe mensen.

Stimuleer de vitaliteit van medewerkers

Goed werkgeverschap zit niet alleen in het bieden van hulp bij een snelle re-integratie na langdurige ziekte en het verzekeren van de terugval in het inkomen van een medewerker. Er zijn verschillende preventieve maatregelen denkbaar, waaruit een goed werkgeverschap blijkt. Denk aan het aanbieden van een vergoeding voor een afgesloten abonnement bij de sportvereniging of de sportschool. Nog leuker is het om een sportschool binnen je kantoorpand te integreren. Zo kunnen collega’s na het werk of tijdens de lunchpauze met elkaar sporten. Het huidige hybride werken maakt echter dat veel werkgevers voor een vergoeding kiezen; men is steeds minder vaak fysiek op kantoor aanwezig.

Plan gezamenlijke wandelingen tijdens de lunch

In plaats van sporten in de sportschool tijdens een lunchpauze, kan het leuk zijn om met elkaar te wandelen. Neem je broodje mee, of haal deze onderweg. Wandelen tijdens de lunchpauze zorgt er niet alleen voor dat collega’s meer bewegen. Ook mentaal is het goed om even volledig te onthechten van de werkplek rond 12.00 uur. Dat geldt logischerwijs in het bijzonder voor partijen binnen de zakelijke dienstverlening, waar medewerkers voornamelijk achter het bureau zitten. Het is niet voor niets, dat zitten als het nieuwe roken wordt gezien. Als werkgever heb je enige verantwoordelijkheid in het stimuleren van beweging bij medewerkers.

Bewaak de werk/privé-balans van je personeel

Tot slot is het zaak om als werkgever te zorgen voor een goede werk/privé-balans bij je personeel. Het hybride werken van de huidige tijd maakt dat veel werknemers hun dag anders indelen. Ze beginnen bijvoorbeeld wat eerder, om de laptop al om 16.00 uur dicht te kunnen klappen. Anderen beginnen juist een uurtje later en gaan in de avond langer door; zo kunnen ze de kinderen ’s ochtends naar school brengen. Niet iedereen vindt het even makkelijk om de laptop af te sluiten. Zij kijken ook in de avond of bijvoorbeeld in het weekend naar hun inbox. Het is een situatie die bepaald niet wenselijk is. Of wat te denken van collega’s die hun mail zelfs op vakantie doorspitten?

Er zijn mogelijkheden om dit tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het blokkeren van buitenlandse IP-adressen. Het bekijken van de mail is op deze wijze uitsluitend in Nederland mogelijk. Ook is het goed medewerkers te wijzen op hun werktijden. Overwerken kan de medewerker meer schaden, dan dat het de organisatie extra waarde oplevert.

Door: Lequal

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024