Martijn Kregting - 14 september 2022

Precedentscheppende uitspraak over Google-boete verwacht

Het Europese Hof van Justitie doet woensdag een uitspraak over de vraag of Alphabet-dochter Google een record EU-antitrustboete van 4,34 miljard euro moet krijgen voor het gebruik van zijn mobiele Android-besturingssysteem om rivalen te benadelen. De uitspraak kan een precedent kunnen scheppen voor andere regelgevers die mogelijke concurrentiebeperkende activiteiten van Alphabet onderzoeken.

De inzet van de uitspraak is hoog, schrijft Reuters. Google kan wel een positieve uitspraak gebruiken nadat het vorig jaar te horen kreeg dat een in 2017 opgelegde boete van 2,4 miljard euro terecht was. Dat concludeerde een rechter van het Hof. Google kreeg de boete wegens misbruik van zijn dominante marktpositie met zijn zoekmachine. Ook EU-antitrustchef Margrethe Vestager kan wel overwinning gebruiken na tegenslagen in zaken waarbij tech-giganten zoals Intel en Qualcomm betrokken waren.

Reeks onderzoeken

Vestager onderzoekt momenteel ook de digitale advertentieactiviteiten van Google, de Jedi Blue-advertentieovereenkomst met Meta (Facebook), de App Store-regels van Apple, Meta's marktplaats en datagebruik en Amazon's online verkoop- en marktpraktijken. Een rechterlijke uitspraak in het nadeel van Google, samen met Apple dominant op de mobiele markt, zou een aantal van bovenstaande zaken kunnen beïnvloeden. Vooral als het gaat om de vraag of de antitrustwaakhond van de EU rekening moet houden met de rivaliteit tussen de twee giganten.

De Europese Commissie zei in haar besluit van 2018 dat Google Android gebruikte om zijn dominantie in het algemeen zoeken op internet te versterken via betalingen aan grote fabrikanten en mobiele netwerkoperators en beperkingen.

Google bracht hier tegenin dat het handelde als talloze andere bedrijven en dat dergelijke betalingen en overeenkomsten helpen om Android een gratis besturingssysteem te houden. De onderneming bekritiseerde het EU-besluit als zijnde niet in overeenstemming met de economische realiteit van mobiele softwareplatforms.

Belang uitspraak onderstreept

De pan-Europese consumentenorganisatie BEUC, die de Commissie steunt, onderstreept het belang van de rechterlijke uitspraak. "Het is van cruciaal belang dat het Hof bevestigt dat het gedrag van Google de afgelopen jaren illegaal was en niet kan worden voortgezet, zodat consumenten kunnen profiteren van een meer open en innovatieve digitale omgeving", aldus BEUC-directeur-generaal Monique Goyens.

Zelfs als Google wint, zal het een halt moeten toeroepen aan de praktijken die door de Commissie zijn aangewezen op grond van historische technische regels die bekend staan als de Digital Markets Act die volgend jaar van toepassing zal zijn en die gericht zijn op het inperken van de bevoegdheden van Amerikaanse technologiereuzen. Alle partijen kunnen in rechtszaken in beroep gaan bij het Hof van Justitie van de EU, het hoogste van Europa.