Wouter Hoeffnagel - 13 september 2022

Europese en Britse miljardenclaim tegen Google wegens advertentiemonopolie

Europese en Britse miljardenclaim tegen Google wegens advertentiemonopolie image

Een reeks Europese en Britse uitgevers dient een massaclaim in van 25 miljard euro tegen Google. De uitgevers stellen dat Google een monopoliepositie bezit op de advertentiemarkt, en stellen hierdoor te worden benadeeld.

Het gaat om twee losse rechtszaak die bij rechtbanken in zowel Nederland als Groot-Britannië tegen Google zijn aangespannen, meldt het Financieel Dagblad (FD). Bij de claim die in Nederland is ingediend kunnen uitgevers uit de volledige Europese Unie zich aansluiten. Hoewel de Britse claim voornamelijk gericht is op Britse uitgevers, kunnen Europese uitgevers zich echter ook hierbij aansluiten.

'Twee grote Nederlandse uitgevers betrokken'

Initiatiefnemer Damien Geradin van het Belgische advocatenkantoor Geradin Partners zegt tegen het FD dat twee grote Nederlandse uitgevers de claim steunen. Het is niet bekend gemaakt welke uitgevers zich achter de claim hebben geschaard.

Geradin voelt zich gesteund door een oordeel vorig jaar van de Franse mededingingsautoriteit. De Franse toezichthouder legde Google toen een boete van 220 miljoen euro op wegens misbruik van zijn dominante positie op de online-advertentiemarkt. Zo zou het bedrijf zijn eigen diensten hebben voorgetrokken ten opzichte van concurrenten.