Hans Steeman - 14 september 2022

PoINT Archival Gateway, een universele oplossing

PoINT Archival Gateway, een universele oplossing image

Op basis van de PoINT Archival Gateway - Unified Object Storage, introduceert Point Software & Systems GmbH een systeem voor Unified Object Storage. Het product is een software gedefinieerde S3-objectopslag die disk en tape combineert en ze onder één namespace vertegenwoordigt. Zo biedt PoINT Software & Systems een economische en duurzame oplossing speciaal voor secundaire en archief opslag, die de voordelen van disk en tape in een object opslag combineert.

PoINT Software & Systems GmbH uit Siegen is al 28 jaar actief en begon als een spin-off van Philips. Het was een World Wide Competence Centre voor het opslaan van data op CD’s en werd later overgenomen door Digital Equipment (DEC). Na een management buy-out was men zoekende naar de juiste markt en is de focus verschoven naar file tiering en archivering.

Essentieel bij de oplossing is de slimme archivering waarbij belangrijke gegevens prioriteit krijgen en op snelle media worden opgeslagen, terwijl minder belangrijke gegevens op tragere media, zoals tape, worden bewaard. Deze relocatie van data gebeurt op de achtergrond op basis van de frequentie waarop de gearchiveerde data wordt gebruikt en is onzichtbaar voor de gebruiken.

Managing director Thomas Thalmann voegt er aan toe: "Tape heeft veel technische voordelen als het correct wordt gebruikt. Er zijn veel meer toepassingsscenario's voor dan vroeger. Dankzij de air gap is tape veel minder gevoelig voor ransomware-aanvallen.”

De nieuwe Point Archival Gateway biedt unified object storage over meerdere media omdat tape voor sommige doeleinden niet toereikend is. PoINT introduceert hiermee een nieuwe optie voor secundaire en archiefopslag, Het is compatibel met AWS S3. Thomas Thalmann: "Klanten hebben gevraagd of ze met een harde schijf kunnen beginnen en later tape kunnen toevoegen. Dat was vroeger niet mogelijk, maar nu werkt het ongeacht de opslaghardware. Standaard is in de AWS Cloud synchrone replicatie niet mogelijk, maar met PoINT Software lukt het nu wel. Bij de gekozen aanpak ontstaat geen vendor lock in. Hierbij wordt volop gebruik gemaakt van intelligente software die de juiste media selecteert."

Door: Hans Steeman