Wouter Hoeffnagel - 12 september 2022

NAVO-documenten gestolen bij Portugese leger

NAVO-documenten gestolen bij Portugese leger image

Het Portugese leger is getroffen door een cyberaanval. Bij de aanval zijn onder meer NAVO-documenten gestolen, die inmiddels op het dark web worden verkocht.

Dit melden Portugese media, waaronder Diário de Notícias. Het gaat specifiek om een aanval op EMGFA, een Portugese overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het Portugese leger. De instantie zou onlangs doelwit zijn geworden van een cyberaanval, die door Amerikaanse inlichtingendiensten is opgemerkt. De Amerikanen informeerde hierop de Amerikaanse ambassade in Lissabon, die op zijn beurt de Portugese autoriteiten op de hoogte stelde.

Anonieme bronnen melden aan Portugese media dat de gestolen documenten gevoelig zijn. Zij vrezen dan ook voor impact op de reputatie van Portugal binnen de NAVO. Opvallend is dat de systemen van EMGFA air-gapped zijn, wat wil zeggen dat zij niet fysiek met andere systemen of internet zijn verbonden. Via onveilige verbindingen zou data echter toch zijn uitgelekt. Zo blijkt uit een onderzoek door het Portugese nationale cybersecuritycentrum en de Portugese veiligheidsdienst dat interne veiligheidsregels van EMGFA zijn geschonden.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024