VS willen restricties voor export high tech chips naar China

13-09-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

VS willen restricties voor export high tech chips naar China

De Amerikaanse regering wil vanaf oktober beperkingen doorvoeren op het verschepen naar China van halfgeleiders die worden gebruikt voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en hulpmiddelen voor het maken van chips zelf. Dat stellen diverse overheidsbronnen tegenover Reuters.

Het ministerie van Handel wil nieuwe regelgeving publiceren op basis van beperkingen die eerder dit jaar in brieven aan drie Amerikaanse bedrijven zijn gecommuniceerd: KLA, Lam Research en Applied Materials. Het plan van het ministerie voor verdere aanscherpingen van exportregels voor bepaalde soorten halfgeleiders is niet eerder naar buiten gekomen.

Het Handelsministerie heeft de drie bedrijven verboden om apparatuur voor het maken van chips te exporteren naar Chinese fabrieken die geavanceerde halfgeleiders produceren met processen van minder dan 14 nanometer, tenzij de verkopers licenties van het ministerie van Handel verkrijgen.

De nieuwe regels zouden ook aangescherpte regels onderstrepen die het ministerie vorige maand middels brieven neerlegde bij Nvidia en Advanced Micro Devices (AMD). Zij mogen diverse soorten chips voor AI-toepassingen niet langer naar China exporteren, tenzij ze hiervoor toestemming vragen en krijgen.

Aanvullende acties

Sommige bronnen stellen tegenover Reuters dat de regelgeving waarschijnlijk aanvullende acties tegen China zal omvatten. De restricties kunnen ook worden gewijzigd en de regels kunnen later dan verwacht kracht van wet krijgen.

Het Handelsministerie kan zogeheten 'Is Informed' brieven gebruiken om langdurige procedures voor het invoeren van regels te omzeilen en controles versneld invoeren. De brieven zijn echter alleen van toepassing op de bedrijven die ze ontvangen.

Het omzetten van de brieven in algemene regels kan hun bereik vergroten en zou andere Amerikaanse bedrijven die vergelijkbare technologie produceren aan de beperkingen kunnen onderwerpen. De regelgeving kan mogelijk van toepassing zijn op concurrenten van Nvidia en AMD op het gebied van kunstmatige-intelligentiechips. Intel en startups zoals Cerebras Systems richten zich op dezelfde geavanceerde computermarkten. Intel stelt dat het de situatie nauwlettend in de gaten houdt, terwijl Cerebras weigerde commentaar te geven.

Nieuwe licentievereisten

Een bron gaf aan tegenover Reuters dat de regels ook licentievereisten kunnen opleggen aan het exporteren van producten die de beoogde chips bevatten. Dell Technologies, Hewlett Packard Enterprise en Super Micro Computer maken datacenterservers die Nvidia's A100-chip bevatten. Dell en HPE geven aan dat ze de situatie in de gaten hielden, terwijl Super Micro Computer niet reageerde op een verzoek om commentaar.

Een hoge functionaris van het Ministerie van Handel weigerde commentaar te geven op de aanstaande actie, maar zei wel: "Als algemene regel willen we alle beperkingen die in geïnformeerde brieven staan, met een wijziging van de regelgeving codificeren."

Reuters meldde in juli dat de regering-Biden een verbod overwoog op de export van instrumenten voor het maken van chips naar Chinese fabrieken die geavanceerde halfgeleiders maken van 14 nanometer en kleiner.

Terug naar nieuws overzicht