Wouter Hoeffnagel - 09 september 2022

VS presenteren zes kernprincipes waaraan techbedrijven zich moeten houden

VS presenteren zes kernprincipes waaraan techbedrijven zich moeten houden image

De Amerikaanse overheid scherpt de regels voor techbedrijven aan. Het Witte Huis presenteert zes kernprincipes waaraan techbedrijven zich moeten houden.

De zes basisprincipes hebben betrekking op het promoten van eerlijke concurrentie, de bescherming van privacy van Amerikanen, wat onder meer betekent dat het verzamelen van privacygevoelige informatie tot een minimum moet worden beperkt. Ook de online veiligheid voor kinderen moet worden verbeterd. Het Witte Huis wil dat de veiligheid en gezondheid van kinderen de hoogste prioriteit krijgt bij techbedrijven.

Juridische bescherming

Daarnaast wil het Witte Huis de speciale juridische bescherming die grote techplatforms momenteel genieten aanpakken. Dit moet het eenvoudiger maken techplatform verantwoordelijk te houden voor illegale content die op hun platform verschijnt. Het gaat daarbij specifiek om Sectie 230 van de Communications Decency Act. De Amerikaanse overheid wil deze wetgeving op de schop nemen.

Ook is het vergroten van de transparantie over het gebruik van algoritmes door platforms en beslissingen omtrent contentmoderatie een belangrijk onderwerp. Tot slot wil de Amerikaanse overheid dat techbedrijven meer doen tegen het gebruik van discriminerende algoritmes.

'Techplatforms kunnen ons verdelen'

"Hoewel technische platforms ons kunnen helpen verbonden te blijven, een levendige markt van ideeën te creëren en nieuwe kansen te creëren om producten en diensten op de markt te brengen, kunnen ze ons ook verdelen en ernstige schade aanrichten in de praktijk. De opkomst van technische platforms heeft nieuwe en moeilijke uitdagingen met zich meegebracht, van de tragische gewelddaden die verband houden met giftige onlineculturen, tot de verslechterende geestelijke gezondheid en het welzijn, tot de basisrechten van Amerikanen en gemeenschappen over de hele wereld die lijden onder de opkomst van grote en kleine techplatforms", schrijft de Amerikaanse overheid in een verklaring.