Telenet beboet wegens onvoldoende beschermen van kritieke infrastructuur

05-09-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Telenet beboet wegens onvoldoende beschermen van kritieke infrastructuur

Telenet krijgt van de Belgische telecomwaakhond BIPT een boete van 190.000 euro opgelegd. De aanleiding is stormschade die een datacenter van de operator begin dit jaar opliep. Het bedrijf zou hierbij 'niet als een goede huisvader' hebben gewaakt over kritieke infrastructuur.

Het is onduidelijk om welk datacenter het precies gaat. Wel meldt Gazet van Antwerpen dat het datacenter dienst deed als 'knooppunt'. Ook over de exacte schade die is ontstaan bestaat onduidelijkheid. Zo gaat het volgens het BIPT om schade door storm Eunica in februari van dit jaar. Op de locatie zou een tent zijn opgezet die de infrastructuur moest beschermen. Telenet zou echter niet op tijd maatregelen hebben genomen toen deze tent dreigde weg te vliegen en het datacenter stil dreigde te komen liggen.

'Onaanvaardbaar'

“Het BIPT is van oordeel dat het opleggen van een administratieve boete aan Telenet gerechtvaardigd is, gelet op de mogelijke impact van een incident op de goede werking van zijn netwerk en bijgevolg op de belangen van de eindgebruikers. Het is onaanvaardbaar dat een operator de telecomwet overtreedt en vervolgens aan elke sanctie ontsnapt zodra hij de nodige maatregelen neemt, nadat het BIPT hem heeft gewezen op die overtreding", meldt een woordvoerder BIPT aan Belgische media.

Ook bleek het gebouw onvoldoende beveilig te zijn. De woordvoerder meldt dat medewerkers van BIPT gewoon konden 'binnenwandelen'. Een vandaal zou hierbij in korte tijd een halve of hele provincie zonder internet kunnen zetten door het lostrekken van kabels.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters