Wouter Hoeffnagel - 03 september 2022

Europese Android-ontwikkelaars mogen eigen betaalsysteem hanteren

Europese Android-ontwikkelaars mogen eigen betaalsysteem hanteren image

Appontwikkelaars uit landen binnen de Europese Economische Ruimte (EER) mogen voortaan een eigen betaalmethode gebruiken voor appaankopen op het Android-platform. Google breidt de lijst met landen die niet langer verplicht zijn betalingen via de Google Play Store te leiden uit. Naast EU-lidstaten zijn ook Australië, Indonesië en Japan toegevoegd.

Dit blijkt uit een support-pagina die Google publiceert. De wijziging is van toepassing op alle apps, met uitzondering van games. Het gebruik van een alternatief betaalsysteem betekent overigens niet dat de commissie die ontwikkelaars afdragen wordt geschrapt. Developers moeten 3 procent van hun inkomsten via in-appaankopen afstaan aan Google. Dit is wel fors lager dan de dertig procent commissie die Google rekent voor aankopen via zijn eigen betaalsysteem.

Deze commissie is al langer onderwerp van discussie. Zo uiten veel ontwikkelaars kritiek op de commissie die Google rekent voor aankopen via de Play Store. Ook zijn er in diverse landen claims ingediend tegen Google en concurrent Apple, die een vergelijkbare commissie hanteert. Google halveerde eerder dit jaar al de commissie voor abonnementen die ontwikkelaars via de Google Play Store verkopen van dertig naar vijftien procent.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024