Kyocera oprichter Kazuo Inamori is overleden

03-09-2022 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Kyocera oprichter Kazuo Inamori is overleden

Kazuo Inamori, oprichter van de Japanse technologiegroep Kyocera en een van de meest invloedrijke managers in Azië, is op 90-jarige leeftijd overleden. Kazuo Inamori (21 januari 1932 - 24 augustus 2022) was een Japanse filantroop, ondernemer en de oprichter van Kyocera en KDDI. Hij was de voorzitter van Japan Airlines.

In 1959 richtten Inamori en verschillende andere collega's Kyoto Ceramic op, later bekend als Kyocera. Het bedrijf vervaardigde hoogfrequente isolatorcomponenten voor televisiebeeldbuizen voor Matsushita Electronics Industries (later Panasonic ) in Japan, en siliciumtransistorheaders voor Fairchild Semiconductor en keramische substraten voor IBM in de Verenigde Staten. Bij Kyocera implementeerde Inamori zijn Amoeba Management -systeem.

Na de deregulering van de Japanse telecommunicatie-industrie in 1984, richtte Inamori Daini Denden (DDI) Corporation op. DDI kwam later in de mobiele telefoonbusiness en fuseerde in 2000 met KDD (Kokusai Denshin Denwa) en IDO (Nippon Idou Tsushin Corporation) om KDDI te vormen, dat is uitgegroeid tot de op één na grootste telecommunicatie service provider van Japan. 

Op 77-jarige leeftijd werd Inamori de CEO van Japan Airlines toen het op 19 januari 2010 faillissementsbescherming kreeg. Inamori is internationaal adviseur geweest van Goldman Sachs Group.

Inamori werd in 2000 gekozen als lid van de National Academy of Engineering vanwege innovatie in keramische materialen en de ontwikkeling/productie van zonnecellen, ondernemerschap van geavanceerde technologieën en omdat ze een rolmodel was voor het relateren van wetenschap aan de samenleving.

In 2011 ontving hij de Othmer Gold Medal voor uitstekende bijdragen aan de vooruitgang in wetenschap en scheikunde.

Bron: Wikipedia.

Terug naar nieuws overzicht