Wouter Hoeffnagel - 01 september 2022

Nagenoeg alle werknemers zetten algoritmes in voor werving van personeel

Nagenoeg alle werknemers zetten algoritmes in voor werving van personeel image

Vrijwel alle werkgevers maken in meer of mindere mate gebruik van algoritmes voor werving en selectie. Werving via platformen als LinkedIn is in Nederland de norm. Dat het gebruik van algoritmes kan echter leiden tot discriminatie en uitsluitend is echter maar beperkt bekend. Ook controleren werkgevers systemen nauwelijks op eerlijkheid.

Dit concludeert het College voor de Rechten van de Mens op basis van een onderzoek door onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek. In het onderzoek is gekeken of en hoe werkgevers algoritmes gebruiken voor het werven en selecteren van mensen. Ook is onderzocht in hoeverre werkgevers zich bewust zijn van mogelijke risico's op uitsluiting en discriminatie.

Een op de tien selecteert en beoordeelt via algoritmes

96% van alle werkgevers verspreidt via platforms als LinkedIn vacatures. 71% zoekt hier zelf actief naar kandidaten. Een op de tien werkgevers zet daarnaast zelf algoritmes in om kandidaten bij sollicitaties te selecteren (12%) of te beoordelen (12%). Denk hierbij aan het gebruik van gespecialiseerde software voor geautomatiseerde voorselecties of (competentie)testen. Met name grotere werkgevers maken hiervan gebruik.

23% van de werkgevers stelt dat zij veel risico's op discriminatie vinden kleven aan het automatiseren van werving en selectie. Werkgevers die zelf gebruik maken van algoritmes bij het selecteren en beoordelen van kandidaten zien minder vaak een groot risico dan de gemiddelde Nederlandse werkgever. Opvallend is ook dat werkgevers die algoritmes inzetten, automatische werving en selectie niet per se als eerlijker zien dan handmatige werving en selectie.

Het volledige onderzoeksrapport is hier beschikbaar.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024