Ordina verlengt samenwerking met ProRail

31-08-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Ordina verlengt samenwerking met ProRail

ProRail gaat opnieuw een samenwerking aan met digital business partner Ordina. Ordina is de komende tien jaar verantwoordelijk voor het businessdomein Interactiepartner. Dit betekent dat Ordina de ontwikkeling en het beheer van de IT-systemen en applicaties voor haar rekening neemt, waarmee ProRail communiceert met de buitenwereld over het spoornetwerk.

Veilige en betrouwbare communicatie over het spoornetwerk tussen ProRail en externe partijen is van groot belang voor het goed functioneren van het spoor in Nederland. Denk daarbij aan realtime reizigersinformatie tussen ProRail en de NS, maar ook aan de communicatie met de vervoerders over wat er vervoerd moet worden en het tijdslot waarop dat kan gebeuren. ProRail beschikt hiervoor over uiteenlopende IT-systemen en logistieke applicaties, die allerlei informatie geven en zowel door ProRail als externe partijen worden gebruikt. Zo is er een applicatie waarmee ProRail-medewerkers in één oogopslag kunnen zien waar treinen zich precies bevinden, wat de eventuele vertraging is en van welk spoor ze vertrekken. Het kan echter ook een applicatie zijn die als hulpmiddel dient voor een brugwachter om zo efficiënt mogelijk spoorbruggen te kunnen openen en sluiten, zonder daarbij de bijbehorende treindienstregeling te hinderen. Een groot deel van deze applicaties is in Java ontwikkeld. Ordina gaat deze applicaties vernieuwen, onderhouden en beheren.
 
Arjen Boersma, CIO bij ProRail: “Wij maken de groeiende behoefte aan duurzame mobiliteit in Nederland mogelijk, samen met onze partners. Dat betekent 30% meer reizigers en 50% meer goederen per trein in de komende jaren. Digitalisering en datagedreven werken spelen daarin een belangrijke rol. Wij kijken uit naar de voortzetting van de jarenlange samenwerking. Ordina heeft ook de afgelopen jaren bewezen een goede en betrouwbare partner te zijn. Met Ordina als één van onze IT-partners hebben we er ook het volste vertrouwen in dat zij een belangrijke bijdrage leveren aan onze doelstellingen voor de toekomst.”

Terug naar nieuws overzicht