Redactie - 29 augustus 2022

Twitter en Meta nemen actie tegen pro-VS propagandacampagne

Twitter en Meta nemen actie tegen pro-VS propagandacampagne image

Twitter en Meta verwijderde in juli en augustus 2022 een reeks accounts die gerelateerd zijn aan een online propagandacampagne die de Amerikaanse belangen in het buitenland zou promoten. Het gaat voor zover bekend om de eerste pro-VS propagandacampagne die door de techgiganten offline is gehaald.

Dit melden Graphika, een analyticsbureau dat zich onder meer richt op social media, en de Stanford Internet Observatory in een rapport. De onderzoekers melden dat Twitter en Meta beide een reeks accounts hebben verwijderd, die overlap met elkaar zouden hebben.

Kritiek op Rusland

Via de accounts werd onder meer forse kritiek geuit op Rusland, onder meer in relatie met de dood van onschuldige burgers en andere wreedheden die Russische soldaten zouden hebben begaan sinds de invasie van Oekraïne in februari. Hierbij werden in sommige gevallen nieuwsberichten gedeeld van mediaplatforms die gefinancieerd worden door de Amerikaanse overheid, waaronder Voice of America en Radio Free Europe. Ook werden links gedeeld naar websites die gesponsord worden door het Amerikaanse leger.

Het is onduidelijk wie voor de campagne verantwoordelijk is. Twitter zou de Verenigde Staten (VS) en het Verenigd Koninkrijk (VK) als bron zien van de campagne. Meta vermoedt dat de campagne vanuit de VS is opgezet. Wel stellen beide platforms 'niet de benodigde informatie te hebben om deze activiteit toe te schrijven aan een enkel land of een enkele organisatie', meldt de Stanford Internet Observatory.

In totaal zijn 146 accounts verwijderd van Twitter. Via deze accounts zijn in de periode maart 2012 tot en met februari 2022 299.566 tweets uit. Bij Meta ging het om 39 Facebook-profielen, 16 Facebook-pagina's, twee Facebook-groepen en 26 Instagram-accounts. Deze waren actief tussen 2017 en juli 2022.