Wouter Hoeffnagel - 25 augustus 2022

NYOB dient klacht in over reclame in Gmail

NYOB dient klacht in over reclame in Gmail image

Privacyorganisatie NYOB dient een klacht in bij de Franse privacytoezichthouder CNIL tegen Google. NYOB stelt dat Google de Europese wet overtreedt door advertenties aan te bieden in de inbox van Gmail-gebruikers.

In de klacht spreekt NYOB over ongevraagde reclamemails die in de inbox van Gmail-gebruikers verschijnen. Deze zijn voorzien van de groene tekst 'advertentie' en staan tussen reguliere e-mailberichten van gebruikers. NYOB stelt dat Google vooraf toestemming had moeten vragen aan gebruikers voor het vertonen van de reclame. De organisatie wijst hierbij op een eerdere uitspraak die het Hof van Justitie van de Europese Unie in 2021 deed.

'Als het ruikt als een e-mail, is het een e-mail'

"Het Hof van Justitie was vrij duidelijk over de zaak: als het eruitziet als een e-mail, ruikt als een e-mail, dan is het een e-mail. Het lijkt erop dat Google dit negeert en doorgaat met het versturen van spam naar hun eigen gebruikers", zegt Eliška Andrš, juridisch stagiair bij noyb.eu.

"Het is heel eenvoudig. Spam is een commerciële e-mail die zonder toestemming wordt verstuurd. En het is illegaal. Spam wordt niet legaal alleen omdat het door de e-mailprovider wordt gegenereerd." - Romain Robert, advocaat bij noyb.eu

Meer informatie is hier beschikbaar.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024