Redactie - 24 augustus 2022

Russische waakhond tikt Discord, Pinterest, Telegram, TikTok en Zoom op de vingers

Russische waakhond tikt Discord, Pinterest, Telegram, TikTok en Zoom op de vingers image

De Russische communicatiewaakhond Roskomnadzor waarschuwt Discord, Pinterest, Telegram, TikTok en Zoom. De partijen hebben data die zij moesten verwijderen van de Russische autoriteiten niet verwijderd. Zoekmachines moeten bij resultaten die gerelateerd zijn aan deze partijen nu waarschuwingen gaan vertonen.

Roskomnadzor stelt dat de techbedrijven de Russische wetgeving schenden door de gewraakte content niet te verwijderen. Het gaat daarbij specifiek om content die door Roskomnadzor als illegaal zijn aangemerkt, meldt de waakhond in een verklaring.

Melding bij zoekresultaten

Als maatregel tegen de bedrijven moeten zoekmachines bij zoekresultaten gerelateerd aan de betrokken bedrijven waarschuwingen gaan vertonen. Hiermee moeten zij Russische gebruikers informeren over het feit dat de partijen de Russische wet overtreden. De maatregel blijft naar verluid van kracht totdat de bedrijven zich wel naar de Russische wetgeving schikken.

Roskomnadzor treedt al langer harder op tegen online content die het als illegaal heeft bestempeld. Google kreeg in december nog een boete van bijna 100 miljoen euro opgelegd wegens het niet verwijderen van content. Meta kreeg een boete van 27 miljoen euro.