India overweegt verplichte universele oplader voor mobiele apparaten

19-08-2022 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

India overweegt verplichte universele oplader voor mobiele apparaten

De Indiase overheid overweegt twee oplaadstandaarden te introduceren voor mobiele elektronische apparaten. De autoriteiten zijn hierover in gesprek met techbedrijven.

Op dit moment wil de Indiase overheid nog geen bindende maatregelen opleggen, meldt de Indiase staatssecretaris voor consumentenzaken Rohit Kumar Singh volgens de website Livemint. Met de gesprekken verkent de Indiase overheid de mogelijkheden voor het implementeren van een gemeenschappelijke oplader in India, en wat de zorgen op dit vlak zijn van techbedrijven.

Diverse partijen betrokken

Aan de gesprekken nemen diverse partijen mee. Het gaat daarbij om techbedrijven, brancheverenigingen en verschillende experts. Deze experts gaan onderzoek doen naar het draagvlak onder zowel gebruikers als fabrikanten voor een gemeenschappelijke lader. Hierbij wordt ook de impact op het milieu in kaart gebracht.

Ook de Europese Unie (EU) wil een gemeenschappelijke oplader voor mobiele apparaten. Fabrikanten zijn vanaf het najaar van 2024 verplicht nieuwe apparaten die in de EU worden verkocht te voorzien van een USB-C-poort voor dit doeleinde. De EU wil zo de hoeveelheid opladers terugdringen, het milieu ontlasten en het voor gebruikers eenvoudiger maken apparaten op te laden.

Terug naar nieuws overzicht