Saudische vrouw krijgt ruim dertig jaar cel voor Twitter-gedrag

17-08-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Saudische vrouw krijgt ruim dertig jaar cel voor Twitter-gedrag

Een vrouw uit Saudi-Arabië is in het Arabische land veroordeeld tot een celstraf van 34 jaar voor haar activiteiten op Twitter. De vrouw volgde accounts van dissidenten en activisten. Ook deelde zij een aantal van hun berichten op Twitter.

Het gaat om een 34-jarige vrouw, die in januari 2021 is gearresteerd tijdens een vakantie in Saudi-Arabië. De vrouw studeerde op dat moment aan de Britse Universiteit van Leeds. Zij werd in eerste instantie veroordeeld tot een paar jaar celstraf voor haar activiteiten op Twitter.

Fors hogere straf

In een hoger beroep valt de straf nu echter met 34 jaar fors hoger uit. Dit aangezien in het hoger beroep ook aanvullende aanklachten zijn meegenomen. Zo stelt de rechtbank dat de vrouw mensen heeft geholpen die 'publieke onrust willen veroorzaken' en de 'maatschappelijke en nationale veiligheid willen destabiliseren'. Naast een celstraf van 34 jaar krijgt de vrouw ook een reisverbod opgelegd van eveneens 34 jaar.

The Washington Post meldt dat het om een sjiitische vrouw. De sjiitische gemeenschap is een minderheid in Saudi-Arabië die in het land wordt onderdrukt.

Terug naar nieuws overzicht