Martijn Kregting - 18 augustus 2022

Realtime inzicht kan voedingsmiddelenindustrie uit crisis helpen

Realtime inzicht kan voedingsmiddelenindustrie uit crisis helpen image

De levensmiddelensector zit in een crisis. Er is een groot tekort aan arbeidskrachten. Producten zitten vast in havens waar ze niet moeten zijn. De transportkosten en die van grondstoffen stijgen. De coronacrisis en nu ook de oorlog in Oekraïne verergeren de situatie. De inzet van realtime informatie kan helpen om de crisis in de sector en een dreigende voedselcrisis aan te pakken, meent IT-aanbieder Infor.

Digitale transformatie van de voedingsmiddelenindustrie wordt terecht als de ultieme oplossing gezien voor veel van de vraagstukken waar bedrijven in deze sector mee te maken hebben. Maar voor veel voedingsmiddelenfabrikanten, die kampen met slinkende marges, is een digitale transformatie van de keten iets van de lange adem. Er zijn sneller resultaten nodig om hun problemen op te lossen.

Voedingsproducenten kunnen wél meer informatie uit de hele keten halen en met die informatie hun eigen activiteiten optimaliseren, stelt Infor. Om dat goed te doen moet inzichtelijkheid op plek één, twee en drie staan binnen de organisatie. Standaardisering van processen en systemen binnen de organisatie helpt enorm. Dat levert realtime inzicht en één versie van de status van het bedrijf en de keten op.

Tastbare voordelen

Ook is het van belang om een overkoepelende digitaliseringsstrategie op te delen in kleinere, beter beheersbare initiatieven die tastbare voordelen oplevern. Voordelen die bijdragen om de steeds groter wordende voedselcrisis op te lossen.

De geheime formule volgens Infor: verbindt bedrijfsonderdelen en processen met elkaar tot één enkele bron van actuele informatie. Tijdrovende handmatige processen worden geëlimineerd en het wordt mogelijk om de voorraden op elke locatie te beheren. Zo ontstaat efficiëntie, van inkomende goederen van leveranciers tot verzendingen naar klanten en alles daar tussenin. Tegelijkertijd kan makkelijker worden voldaan aan de door wet- en regelgeving afgedwongen informatievoorziening rondom voedingsproducten.

Volledig beeld

Dit soort uniforme en actuele informatie over de hele keten zorgt voor een volledig beeld van alle voorraadniveaus en orders, en bovendien een betrouwbare prognose van de vraag. Daardoor kunnen effectiever noodmaatregelen getroffen worden als er bijvoorbeeld toch vertragingen in de levering van ingrediënten worden voorspeld.

Zo kan de voedingsmiddelenindustrie zelf een grote bijdrage leveren aan een betere en flexibelere toeleveringsketen die vertraging en verspilling voorkomt, concludeert Infor. En die ook in de toekomst in staat is om zelfs de meest onverwachte uitdagingen aan te kunnen.