Bijna 10.000 connected vliegtuigen eind 2021

17-08-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Bijna 10.000 connected vliegtuigen eind 2021

Eind december 2021 waren er wereldwijd 9.900 commerciële vliegtuigen aangesloten op internetdiensten tijdens de vlucht. Dat is een groei van 10 procent op jaarbasis, aldus Euroconsult. In de komende tien jaar verwacht de marktonderzoeker dat dit aantal ruimschoots zal verdubbelen tot meer dan 21.000.

De groei was bijzonder sterk in 2021 nadat de coronapandemie de luchtvaartsector en haar toeleveringsketen bijzonder hard trof. Ongeveer 120 commerciële luchtvaartmaatschappijen boden vorig jaar in-flight connectiviteit aan hun passagiers. Dat is nog altijd niet wat het was voorafgaand aan de coronacrisis, maar toch een sterke prestatie, aldus Euroconsult. Het totale verbruik van bandbreedtecapaciteit steeg tot een record van 24 Gbps. Inmiddels hebben zo'n 24 providers wereldwijd nieuwe contracten getekend, voor in totaal 1.500 vliegtuigen.

Sterke groei tot 2031

Tot 2031 zal er sprake blijven van sterke groei, geholpen door de combinatie van de stijgende vraag van klanten en de steeds grotere beschikbaarheid van bandbreedte. Voor luchtvaartmaatschappijen zullen de langdurige hervatting van langeafstandsvluchten, de terugkeer van de Boeing 737 Max bij veel maatschappijen en de diversificatie van serviceproviders bijdragen aan een hoger verbruik van connectiviteit tijdens de vlucht.

De prijsstelling kan nog wel een probleem worden voor serviceproviders, aangezien nieuwe technologieën de prijzen drukken. Dit zelfs temidden van de verwachte toename van de bandbreedte na 2025, wanneer concurrerende satellietsystemen marktaandeel veroveren. Congestie wordt dan ook een issue.

De beschikbaarheid van de nieuwe capaciteit, samen met een toenemende vraag naar bandbreedte naarmate de luchtvaartsector weer 'normaliseert', kan volgens Euroconsult leiden tot bandbreedtekrapte in regio's met veel luchtverkeer zoals de Noord-Atlantische Oceaan.

Terug naar nieuws overzicht