Brits waterbedrijf slachtoffer van cyberaanval

17-08-2022 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Brits waterbedrijf slachtoffer van cyberaanval

South Staffordshire Water, een Brits bedrijf dat drinkwater levert aan zo'n 1,6 miljoen burgers, is naar eigen zeggen het slachtoffer geworden van een cyberaanval. De watervoorziening zelf is niet in gevaar, meldt het bedrijf op zijn website: die voorziening staat grotendeels los van de interne IT-systemen die werden aangevallen. South Staffordshire Water meldt ook dat het snel op het incident reageerde en extra voorzorgsmaatregelen heeft genomen.

De mededeling komt er nadat een ransomwaregroep genaamd Clop op een forum aangaf dat het de systemen van een waterbedrijf had aangevallen. Clop heeft het echter over Thames Water, een veel groter bedrijf dat water levert aan 15 miljoen Britten in de regio Groter Londen. In dat bericht zegt de ransomwaregroep dat ze 5TB aan data uit de systemen van het waterbedrijf heeft gehaald, maar dat het de systemen niet heeft versleuteld omdat zoiets onverantwoord zou zijn. Onder een selectie van online gezette gestolen data bevinden zich afbeeldingen van paspoorten en rijbewijzen en screenshots van waterbeheersoftware.

Verkeerde waterbedrijf

Thames Water zelf zegt dat er van een aanval geen sprake is. In enkele van de screenshots zijn bovendien e-mailadressen van South Staffordshire te zien, zo schrijft techsite BleepingComputer, waardoor het erop lijkt dat Clop zich tot het verkeerde waterbedrijf aan het richten is.

De aanval op een waterbedrijf is opvallend, omdat het Verenigd Koninkrijk, zoals grote delen van Europa, kreunt onder een lange periode van droogte. Op verschillende plekken in het land wordt water gerantsoeneerd. De aanvallers hopen mogelijk dat onder die extreme omstandigheden er extra druk ligt op een waterbedrijf om snel te betalen en zijn systemen terug te krijgen.

 Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Datanews.

Terug naar nieuws overzicht