Frans van Houten vertrekt per oktober als Philips-CEO

Frans van Houten, President en Chief Executive Officer van Philips

Frans van Houten vertrekt per oktober als Philips-CEO

Roy Jacobs, per 15 oktober president en CEO van Philips.

16-08-2022 | door: Martijn Kregting
Deel dit artikel:

Frans van Houten vertrekt per oktober als Philips-CEO

Health technology-concern Philips krijgt een nieuwe topman. Roy Jakobs wordt voorgesteld als opvolger van Frans van Houten in de functies van President en Chief Executive Officer. De overdracht zou met ingang van 15 oktober 2022 moeten plaatsvinden. Van Houten heeft 12 jaar aan het roer gestaan van Philips. De afgelopen 1,5 jaar lag hij onder vuur, onder meer wegens aanhoudende problemen met apparatuur voor mensen met slaap-apneu.

De Raad van Commissarissen en de huidige Philips-topman Frans van Houten zijn het erover eens dat met het einde van zijn derde termijn in zicht, de tijd rijp is voor de leiderschapswissel, aldus een persbericht van Philips. Na een uitgebreide evaluatie van externe en interne kandidaten heeft de Raad van Commissarissen unaniem besloten Roy Jakobs bij de Algemene Vergadering van Aandeelhouders voor te dragen als opvolger.

Jakobs brengt volgens Philips een sterk internationaal, operationeel en transformationeel trackrecord mee, evenals een diepe kennis van het concern, wat van cruciaal belang is op 'dit belangrijke moment in het groeitraject van het bedrijf'. Jakobs heeft de Connected Care-portfolio van het bedrijf effectief versterkt door succesvolle overnames in ziekenhuis- en ambulante zorginstellingen.

Sinds hij de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen voor de vrijwillige recall voor specifieke Respironics-apparaten, is er onder zijn leiding aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de uitvoering van het uitgebreide programma dat erop gericht is de getroffen patiënten zo snel mogelijk een oplossing te bieden. Philips heeft het afgelopen jaar ruim één miljard euro uitgegeven om problemen op te lossen met Dreamstation-slaapapneu-devices en beademingsapparatuur. De beurskoers van het concern staat hierdoor nog steeds onder druk, terwijl Philips de afgelopen kwartalen ook in het rood dook.

Overdracht tijdens AVA

Op 30 september 2022 zal een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) van aandeelhouders worden gehouden om Jakobs te benoemen tot President en CEO, met ingang van 15 oktober 2022. Frans van Houten zal tot 23 april 2023 optreden als adviseur van het bedrijf – ter ondersteuning van de transitie.

Feike Sijbesma, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Philips, stelt dat Van Houten de afgelopen 12 jaar met succes leiding heeft gegeven aan de transformatie van het bedrijf van een gediversifieerd industrieel conglomeraat naar een gerichte, wereldwijde leider op het gebied van oplossingen in gezondheidstechnologie.

"Het was zowel een voorrecht als een genoegen om de transformatie van Philips in de afgelopen 12 jaar tot een van de grootste gezondheidstechnologiebedrijven ter wereld te leiden, met innovatieve oplossingen om onze klanten te helpen het viervoudige doel van een betere gezondheid te verwezenlijken", zegt Van Houten. "Hoewel ik trots ben op onze vele prestaties, moet er nog veel worden gedaan om de veerkracht van Philips te vergroten om het hoofd te bieden aan de huidige tegenslagen en ongunstige marktomstandigheden."

In samenwerking met Sijbesma en de Raad van Commissarissen zal Jakobs de prestaties van Philips als toonaangevend gezondheidstechnologiebedrijf met een planmatige aanpak verder verbeteren en versterken, zo is het voornemen. De belangrijkste prioriteiten zijn het verder verdiepen van de kwaliteits- en patiëntveiligheidscapaciteit in het hele bedrijf, het voltooien van de recall van Respironics-devices in overleg met relevante bevoegde autoriteiten, en een terugkeer naar winst.

Terug naar nieuws overzicht